Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Изграждат мрежа от центрове за лечение на инсулт
Автор: Екип Ruse24.bg 13:38 / 07.10.2015Коментари (0)381
©
В България стартира изграждане на мрежа от центрове за лечение на инсулти, това стана ясно на състоялия се Първи национален конгрес по невросонология и мозъчна хемодинамика с международно участие в столицата. Инициативата е на Университетската болница "Св.Марина" и Медицински университет - Варна.

По предложение на доц. Андонова, Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика (БАНМХ), чийто председател е акад. Е. Титянова, взе решение за обособяване на секция по инсулти към сдружението. Създаден бе Координационен комитет с председател доц. Силва Андонова, включващ локалните координатори на българските центрове в SITS регистъра: д-р Ив. Петров, д-р Т. Митева, д-р В. Андонова, д-р Р. Калпачки и др. Очаква се до края на тази година броят на българските болници, участващи в международния регистър, да се увеличи, а страната ни да се възползва от възможностите да въведе съвременен модел на обслужване на болни с мозъчен инсулт с логистичната подкрепа на инициативата ESO EAST, насочена специално към потребностите на държавите от Централна и Източна Европа, уточни доц. Андонова. 

Този проект на Европейската организация по инсулти ще бъде разработен с отчитане на спецификата на страните от региона и динамиката на процесите в тях, допълни още тя.

Като център с най-богат опит в приложението на интравенозна тромболиза в страната, Университетската болница "Св. Марина" и Медицинският университет във Варна поемат инициативата за изграждане на мрежа от центрове за лечение на инсулти в страната. Това ще стане чрез обучение на регионалните координатори по модела на международния регистър SITS и обучение на екипи от специалисти, ангажирани в лечението на острите инсулти, което е първата стъпка в борбата с мозъчните инсулти. 

За лечение с тромбектомия (механична екстракция на тромба от мозъчните артерии) е необходимо специфично обучение на специалистите, единодушни бяха участниците в конгреса.

В конгреса взеха участие над 300 лекари, сонолози и студенти от България, Австрия, Швейцария, Сърбия, Македония, Русия, Грузия и др. Мероприятието бе открито от изобретателя на транскраниалната доплерова сонография проф. Рюн Аслид (Берн, Швейцария).








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Енергийна криза
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: