Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Изключително позитивни сигнали за българската икономика идват от Пловдив
Автор: Диана Бикова 11:04 / 27.06.2020Коментари (10)1636
©
Част от индустрията беше засегната сериозно от необичайната за всички ситуация, свързана с коронавируса, казва в интервю за Plovdiv24.bg инж. Пламен Панчев - изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона" - един от най-големите икономически проекти в България.

През периода на извънредното положение предприятията са намалили оборотите си, поръчките от Европа и целия свят. През последните две-три седмици е започнал по-сериозен етап на възстановяване. "Имаше компании, които стигнаха до 9-10% от заетостта си, сега се върнаха на около 60-70 процента. Надяват се до края на есента, ако няма ново предизвикателство, да се върнат към по-нормален режим на работа" - отбелязва той.

Инж. Панчев посочи, че в обучителния център на "Тракия икономическа зона", който е направен с помощта на бизнеса и на европейско финансиране, се провежда обучение в областите пневматика, хидравлика, електроника. В центъра има лаборатория с най-съвременно оборудване в областта на роботиката.

"Това обучение ни дава сериозно предимство пред останалите индустриални зони и индустриални проекти, тъй като не е вече достатъчно само да кажем на един инвеститор: "Можем да предоставим земя, можем в срок да изградим предприятието, може да се получи дори финансиране чрез фондовете, които в България все по-успешно работят". Сега можем да му кажем: "Ние можем да ти създадем и персонала". Обучението тук се провежда по едни от най-съвременните програми, разработени от нашите университети съвместно с големите предприятия, сред които ABB, Hanon, William Hughes" - посочи той.

Обучителният център обучава служителите на фирмите членове на клъстера, на хора без професии, а най-успешният проект е последният - между четири професионални гимназии, УХТ, компаниите в индустриалните зони в Раковски, "Марица" и Куклен за обучение на ученици. Това е един от начините за преодоляване на проблема с липсата на кадри.

Ижн. Панчев коментира в интервюто предприетите от ЕК мерки за смекчаване на социално-икономическите последствия от коронавируса. "Голяма част от фирмите при нас трудно доказват изискванията, които бяха поставени: за спад на производството, за освобождаване на хора. Може би се нуждаят, за да има по-добро използване на тези мерки, на промяна на някои от критериите" - обясни той.

Според него, реакцията на българското правителство е била много добра и навременна и благодарение на това бизнесът е успял да опази, на първо място, здравето на хората. "Имаме добра комуникация и с министерството на икономиката и с Българската агенция за инвестиции. Сега обсъждаме предложението за нов закон за индустриалните зони, както и възможността, която Европа обмисля, чрез зелената сделка да бъде новото развитие на индустрията. Това е тема, в която "Тракия икономическа зона" се подготвя да участва активно", каза шефът на зоната.

Законът за индустриалните зони предвижда да се даде по-голяма самостоятелност на тези икономически субекти, определя основните участници в този процес, създават се понятия като "оператор на индустриална зона", "собственик на индустриална зона". Досега понятието "индустриална зона" съществува само в Закона за устройство на територията с кратко обяснение, което не е позволило да бъде използвано максимално. 

"Надявам се в рамките на 10 години "Тракия икономическа зона" и конкретно "Зона Раковски" да поеме успешно към екоиндустриален парк" - посочи инж. Панчев. По тази тема ТИЗ работи съвместно с арх. Ина Вълканова, която е докторант на Швейцарски федерален технологичен институт в Цюрих /б.а. - очаквайте по-късно интервю с Ина Вълканова/.

"Ако говорим днес за екоиндустриален парк, всичко това научихме чрез контактите, които създадохме заедно с Организацията за индустрия на ООН /UNIDO/ и от едно, надявам се, успешно бъдещо сътрудничество с тях, да успеем да превърнем "Тракия икономическа зона" в екоиндустриален парк и по този модел да бъдат изградени няколко екоиндустриални парка в България", коментира той.

Панчев се надява да не се оправдаят прогнозите на икономисти, че кризата в икономически план предстои и ще настъпи в късна есен. "Това зависи от дисциплината на всички нас. Не трябва да подценяваме този проблем, защото, ако има втора вълна́ със сериозни ограничения, това ще забави развитието на голяма част от индустрията при нас", обясни той.

Шефът на ТИЗ съобщи, че започва изграждането на 4 нови завода в различни индустриални паркове. Чужд инвеститор в областта на медицинското оборудване е в ИП - Куклен, в община "Марица" влизат сериозен преработвател на селскостопанска продукция и предприятие в областта на логистиката. Четвъртият завод е за съвременно производство на текстил. В него ще се произвежда нишката за платове, които се използват във високотехнологични отрасли като самолетостроене, автомобилостроене.

"Когато имаме инвеститори, чиито продукти са с по-висока принадена стойност, естествено това е един още по-желан от нас инвеститор, тъй като той може да си позволи по-високо възнаграждение. Може да си позволи, както с единия вече обсъждаме, теми като рециклиране. Съвместно с някои от университетите, с които работим, може да се появи и малък изследователски център, тъй като тази компания е изключително иновативна и видя, че в България има с кого да си партнира" - каза инж. Панчев.

"Тракия икономическа зона" ще се развива в посока повече производство на енергия от възобновяеми източници. В следващите няколко години вероятно ще бъде направена три-генерация - от газ да се произвежда топла вода и пара и електричество.

"Искаме да затворим цикъла, за да може да използват всички продукти от една три-генерация" - обясни той. Този проект е много сложен и поради тази причина подготвителният му период ще е поне още две години.

Наскоро ръководството на ТИЗ и кметовете на Пловдив, Бургас, Габрово и Хасково и екипа на вицепремиера Томислав Дончев да обсъждали темата за социалната инфраструктура. "Това е в продължение на Закона за индустриалните зони. Опитваме се да се обединим в посока привличане на инвеститори в индустриалните зони, превръщането им в екоиндустриални паркове и се надяваме през настоящата 2020 г. това обединение вече да се институционализира и да заеме полагащото му се място в различни европейски проекти, в които ние сме участвали сами, но силата на едно такова обединение ще бъде много по-голяма. Това е инициатива на клъстер "Тракия икономическа зона" заедно с общините и г-н Димитров /б.а. кметът на Пловдив Здравко Димитров/ е един от идеолозите на този проект" - каза инж. Пламен Панчев.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!


Още по темата: общо новини по темата: 64
04.02.2024 »
11.11.2023 »
30.04.2023 »
07.04.2023 »
21.12.2021 »
18.03.2021 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Затова градът ни прилича на запустяло гробище.
0
 
 
позитивните сигнали се излъчват от 500 евровите заплати ;)
0
 
 
И като говорим с факти, ето това е позитивна новина :Най-корумпираната държава в ЕС , най-крадливите управляващи от 30г., най-ниски доходи, най-болното население, най-друсаните младежи....
0
 
 
Баси икономиката - околовръстното от Интрама , през Джъмбо , та чак до кръговото на асеновградско е уникално - такова не съм виждал никъде , може да ти паднат пломбите.....
0
 
 
Те заплатите си се качват постоянно, но защо нищо не се говори за пътищата към индиатриалните зони? Всеки ден хората рискуват живота си по осеяните с кратери Голямоконарско шосе и безумния Околовръстен път на Пловдив от магистралата до Асеновградско шосе!!! В София скочиха светлинни години напред в това отношение, а тук общините касират само данъците и се хвалят колко инвестиции са привлекли. Престъпно нехайство.
0
 
 
Инж Панчев да каже кога заплатите ще минат 700 кинта
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: