Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Изложба показва документи и фотографии за наборната военна служба през "онези" 45 години  
Автор: ИА Фокус 16:07 / 02.02.2023Коментари (0)437
©
Изложба във Видин показва документи и фотографии за наборната военна служба през "онези“ 45 години. Това информираха от пресцентъра на общината.

Тя е под наслов "Когато момчето става мъж…“ и е подредена в музей "Кръстата казарма“. На откриването на изложбата днес присъства и нейният автор д-р Илия Вълев, главен асистент в Националния етнографски музей към Института за етнология и фолклористика при БАН. Гост на събитието беше заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова.

Христина Кирилова, директор на Регионален исторически музей – Видин благодари на д-р Вълев, че се е отзовал на поканата да представи своята атрактивна изложба в нашия град. След това даде думата на Борислава Борисова, която поздрави ръководството и музейните работници от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков и от свое име с инициирането на тази изключително интересна изложба. Заместник-кметът също благодари на автора и изрази убеждението си, че той ще остане с прекрасни впечатления от гостуването си във Видин. Борисова подчерта, че разполагането на експозицията в един от най-емблематичните исторически обекти, какъвто е музей "Кръстата казарма“, е чудесно решение и призова гражданите да я посетят.

Д-р Илия Вълев сподели детайли от подготовката на изложбата и представи съдържанието й. "Когато момчето става мъж…“ разглежда наборната военна служба в контекста на социалистическото развитие на България. Чрез преки спомени и разкази, чрез документи и научен анализ, много фотографии и напълно автентични предмети от времето на социализма, изложбата показва някои любопитни исторически факти, свързани с българската армия през конкретния период, проследява обичаите и ритуалите, характерни за казармения преход и възмъжаването на момчетата, представя вътрешноказармения всекидневен живот на войниците.

В нея може да се види още сбирка от оригинални предмети от времето на социализма като мъжка униформа от Начално военно обучение; униформено войнишко и матроско облекло; парадна униформа на срочнослужещ от Гранични войски от 80-те години на XX век; гвардейски калпак; военни емблеми и знаци на видовете и родовете войски и много други.

Изложбата "Когато момчето става мъж…“ е под егидата и с финансовата подкрепа на Министерството на отбраната на Република България и Изпълнителната агенция "Военни клубове и военно-почивно дело“. Тя ще остане в музей "Кръстата казарма“ до 28 април.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: