Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Изстрелват 330 милиона долара в Космоса
Автор: Екип Ruse24.bg 16:16 / 23.11.2021Коментари (0)411
© iStock
Докато текат дискусиите за това как успешно унищожаваме планетата си, една невидима заплаха продължава да застрашава нейното съществуване. Тя идва от Космоса и е наистина важно да постигнем прогрес в противодействието й.

Става дума за астероидите, които минават покрай Земята, някой път и притеснително близо. Последният случай, в който огромно парче от небесно тяло падна на повърхността на нашата планета, бе през 2013 г. в Челябинск, Русия.

Но доста често чуваме предупреждения от космическите агенции, на фона на които шеговито си казваме да ни удари този път и да вземе да се приключва. Е, не го мислим наистина, разбира се. 

Въпреки че според NASA нито един познат на изследователите астероид не заплашва да удари Земята в следващите 100 години, след години изследвания и обсъждания космическата агенция на САЩ дава начало на първата по рода си мисия, акцент на която са именно опасните космически тела.

Днес, 23 ноември, ще започне тестът за двойно пренасочване на астероиди (DART). Ракета на компанията на Илон Мъск SpaceX ще пътува 10 месеца до двоична астероидна система. "Този ​​тест трябва да демонстрира, че тази технология е достатъчно зряла, за да бъде готова, ако бъде открита действителна заплаха от удар от астероид", коментират от агенцията.

А основната идея на мисията за "планетарна защита" е да се установи дали ако хората имат достатъчно време за реакция и знаят за съществуваща заплаха от астероид например десетилетия по-рано, може фаталният му сблъсък със Земята да бъде предотвратен.

Според експерти това може да стане чрез пренасочване на достатъчно количество енергия върху ускоряващата скоростта си скала, за да се промени нейната траектория. Засега това е само на теория, а практиката ще видим през септември следващата година.

Тогава ракетата Falcon 9 трябва да е изминала над 10 милиона километра, достигайки до Didymos и Dimorphos - два астероида, които са гравитационни свързани и са с диаметър съответно 792 и 161 метра.

Тя е натоварена със специален космически кораб DART с тегло 609 кг и е с диаметър 17 метра, който ще се движи със скорост 24 140 км/ч. А целта му ще е да се сблъска челно с Dimorphos, за да забави скалата с част от секундата и да промени орбитата й около по-големия астероид.

DART ще използва лазерно насочване и други технологии с висока разделителна способност, за да избира автономно своята точка на въздействие. Докато се движи към скалата, камерата на кораба ще изпраща изображения обратно на Земята. От тях обаче няма да може да се установят повърхностният състав и топографията на Dimorphos, предава Bloomberg.

Друга идея на космическата агенция, която тепърва ще се обсъжда дали да бъде тествана, е за прикрепване на космически кораб към астероид с цел да се увеличи масата му и по този начин бавно да се промени и неговата траектория. 

Но основният способ за предотвратяване на евентуални бъдещи трагедии е правилното наблюдение на космическите тела. От 15 години NASA е задължена от Конгреса да категоризира всички близко до Земята обекти, по-големи от 140 метра.

За тях се смята, че биха причинили сериозни унищожения, ако се сблъскат с нашата планета. Смята се и че са над 25 хиляди на брой, но засега са установени едва половината от тях. А мисията DART е на стойност 330 милиона долара и всички се надяват да бъде успешна.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: