Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Източиха хиляди пароли на пощи, принадлежащи на държавната администрация
Автор: Екип Ruse24.bg 09:38 / 24.01.2024Коментари (0)487
©
До настоящия момент през платформата HaveIBeenPwned.com (HIBP) са установени изтекли в публичното пространство пароли на 1516 адреса на електронна поща в домейни, принадлежащи на държавната администрация. Това съобщава министърът на електронното управление Александър Йоловски на въпрос на депутата Божидар Божанов от "Продължаваме Промяната – Демократична България".

Във въпроса си Божанов напомня, че през март миналата година Министерството на електронното управление е включило България към страните, имащи достъп в реално време до данни за изтекли потребителски пароли, а през настоящата седмица беше оповестена информация за списък с изтекли пароли на български потребители.

Според министъра в публичното пространство са изтекли и 419 адреса на електронна поща в домейн government.bg, както и 504 адреса за електронна поща, използващи публични безплатни платформи за служебни цели от държавната администрация като например mail.bg, abv.bg, gmail.com и др.

В самата платформа HIBP е конфигурирано наблюдение на общо 610 домейна, принадлежащи на държавната администрация, което означава, че е възможно да се извличат данни, свързани с електронна поща в тях, посочва Йоловски.

Тъй като е невъзможно да се определи дали изтеклата парола е на самата поща, или е такава, която потребителят е ползвал за регистрация в случайна интернет страница, това не се счита за киберинцидент по Закона за киберсигурност, категоричен е министърът, цитиран от Pariteni.bg

Той описва какъв е редът при установяване и уведомяване на притежателите на електронна поща при изтичане на данни. При установяване на изтекли данни, към адреса се изпраща писмо от името на Националния екип за реакция на инциденти с компютърната сигурност, в което се предоставя изтеклата парола и линк към портала HIBP за верификация. Препоръчва се смяна на всички използвани пароли и да не се използва служебната електронна поща за регистрация в сайтове с неслужебни цели.

По отношение на публикувания файл, съдържащ 6 милиона записа от български домейни, анализ е показал, че общо 552 адреса са на държавната администрация, като до 159 от тях вече е изпратено предупреждение. Други 152 домейна са неактивни към момента, а 3775 акаунта в edu.mon.bg представляват акаунти на ученици, използвани за дистанционно обучение. Отчетено е, че те са с нисък риск поради естеството на потребителите, допълва министърът. 8 от адресите са на общински администрации, които ползват публична безплатна поща.  Установени са 396 уникални електронни адреса, към които до този момент не е изпращана нотификация, но националният екип е предприел необходимите мерки за уведомяване, се казва още в отговора на Александър Йоловски.

В заключение от министерството посочват, че изтеклият през януари тази година файл представлява комбинация от предишни течове на данни. Предполага се ,че са включени данни от периода 2019-2021 г., от които са извлечени български домейни и бройката им е увеличена с фалшиви данни.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Празник на розата 2024 в Казанлък
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: