Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
–усе
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
Ѕизнес
ƒруги
»нституции
 риминални
ќбщество
»звестен пловдивски вирусолог: јми ако не сме прави?
јвтор: ≈кип Ruse24.bg 16:06 / 08.04.2020 оментари (84)1222
©
Ѕолница в Ѕергамо
ѕрофесор ’ристо “асков е роден и израснал в ѕловдив, завършил е ћ” Ц ѕловдив, бил е асистент и доцент в  атедрата по микробиологи€ при ћ” Ц ѕловдив до 1987 г., бивш зам.-директор и директор на Ќационален център по заразни и паразитни болести Ц —офи€. “ой е доктор на медицинските науки с научна специалност "»мунологи€" и ст.н.с. I ст. с научна специалност "»мунологи€ и алергологи€". ѕредлагаме ви†мнението на вирусолога, публикувано в†лични€ му профил:

 олективни€т имунитет - това е последни€т ми пост на тема COVID-19

"¬ъв връзка с мо€ професионален опит досега съм си позвол€вал да давам раз€снени€ и да изказвам мнени€ във фейсбук. (биографи€та ми е накра€ за тези, които не ме познават).

—ега ще изкажа моето последно становище. ќт началото на мо€та кариера досега винаги съм защитавал създаването на колективни€ имунитет. Ќай-вече като имунолог, съм бил убедено "«а" колективни€ имунитет и прилагането на ваксините за неговото създаване. «на€ отлично, че благодарение на него епидемиите не възникват или се самоограничават.

 огато Ѕорис ƒжонсън об€ви, че јнгли€ ще се справи чрез колективен имунитет, аз се зарадвах много, че една страна е тръгнала по път€ на здравата логика. ¬еднага поздравих един колега от London School of Hygiene & Tropical Medicine (за мен най-елитни€ университет в света по заразни болести епидемиологи€), че јнгли€ е тръгнала по път€ на науката. “ой ми отговори, "ѕочакай, вирусът и болестта са само на н€колко месецаУ.

 огато јнгли€ зави на 180 градуса и въведе изолаци€та, той ми писа, "«а съжаление реалностите победиха наукатаУ. ѕреди седмица Antonio Fauci, директор на Ќационалните институти по здравеопазване на —јў, топ учен инфекционист и съветник на президента по заразни болести за€ви "Ќе си правете сметки, сега вирусът ги правиУ.

Ќикой не знае, какво ще измисли този вирус. ¬ече имаме множество мутации, два обособени щама, множество съобщени€ за повторно инфектиране. ¬сички см€тахме, че това е едно "грипчеУ, което ще дойде и замине, като другите епидемии. Ќо сметките ни се оказаха криви. ќбщото с грипа е, че са вируси. ¬сичко останало е различно, най-вече патогенезата и клиниката. «а епидемиологи€та на COVID-19 почти нищо не знаем. «а колективни€ имунитет - нищо. «а него ще говорим чак след епидеми€та.

¬ този смисъл нека не заставаме на крайни позиции за и против колективни€ имунитет. ѕогледнете смъртността в Ўвеци€ на един милион - страна, давана за пример за изграждане на колективен имунитет. ћоже би Ўвеци€ може да си го позволи. Ќо аз не искам да съм свидетел тук на ужасите в »тали€, »спани€ и Ќю …орк, въпреки техните мощни системи на здравеопазване.

¬ Ѕългари€ за кратко време се направиха немислимо много неща. ƒа се над€ваме, че след ¬еликден ще сме подготвени да посрещнем първата вълна на епидеми€та.

Ќад€вам се също, че най-после противопостав€нето ще престане и разумът ще надделее. Ќека не защитаваме на вс€ка цена и докрай сво€та теза. јми†ако не сме прави?"

«а тези, които не ме познават:

Ќа 75 години съм. –оден съм в семейство на педиатър и инфекциознист. Ѕаща ми участваше в основаването на днешната »нфекциозна болница в ѕловдив и до пенсионирането си беше там професор по инфекциозни болести. ѕоради тези обсто€телства израснах с инфекциите и епидемиите. —видетел съм на епидемиите от дифтери€, коклюш и полиомиелит. ƒетските шарки см€тахме за нещо нормално. —видетел съм как ваксините промениха пейзажа на инфекциозните болести в Ѕългари€. ѕромениха го до степен, че ние забравихме за т€хното съществуване и се отвори широко поле за антиваксърите.

ќт 1970 г. преподавам имунологи€, микробиологи€, вирусологи€.  ато дългогодишен професор и зам.-директор на Ќ÷«ѕЅ/ЅулЅио съм добре запознат с ваксините и диагностиката на заразните болести. ¬ продължени€ на 15 години участвах пр€ко в въвеждане на политиките на —«ќ, ECDC ,UNAIDS и StopTB за превенци€, диагностика и лечение на ’»¬ и туберкулоза.

ћо€ задача беше въвеждането на второ поколение на епидемиологичен надзор при ’»¬, моделирането на епидеми€та за оценки и 5 годишни прогнози. ѕравенето на различни сценарии за оптимизиране на националните ресурси за справ€не с ’»¬ инфекци€та. ¬ъв връзка с всичко това научих и модерната епидемиологи€.
ќще по темата: общо новини по темата: 6355
03.03.2021 »
03.03.2021 »
02.03.2021 »
02.03.2021 »
02.03.2021 »
02.03.2021 »
предишна страница [ 1/1060 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
«јўќ —≈ ћЏ„»“≈ ѕј  ƒј ¬—я¬ј“≈ ѕјЌ» ј Ќ≈ ¬» —≈ ѕќЋ”„ј¬ј ЋЏ—Ќј’“≈ » ¬»–”—ќЋќ«» Ћ≈ ј–» „≈ ƒќ ѕќѕј ќѕ–я’ј јћј » “ќ… ≈ √–≈ЎЌ» 
0
 
 
ќтивайте в болниците да проверите дали сте прави или не и тогава споделете! „е от ти€ чекии на просташки€ гъдел твърде почна да ни писва!
0
 
 
ўе ни държат заключени зад маски докато откри€т ваксина против ланшни€ грип! Ќ€кои властници са се самозабравили. √осподЅог да ги убие дано!
0
 
 
√нилата демокраци€ се прероди във фашизъм заради коронна бактери€ ко€то взема по-малко жертви от —ѕ»Ќ. явно да умреш от венерическа болест е по-престижно! ƒай Ѕоже всекиму!
0
 
 
Ќе ни интересува като ц€ла ! ћен ме интересува какво ще €м. тази вечер и какво ще гледам рЯШО
0
 
 
умрелите немогат да ви садиат това е мотото ви
+1
 
 
Ѕраво докторе.ƒано ви чу€т че ми омръзна от дрънкащи.’ората да се изолират да спазват правилата.“ова е спасението.ўе разсъждаваме научно след като победим.«драве за всички.
0
 
 
“ъжно е, когато хора, които н€мат никакви познани€ в областта на инфекциозните болести, епидемоологи€ и имунологи€, прав€т коментари. ѕри това за проблем, по€вил се преди по-малко от 4 месеца.
 оментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ћарт 2021 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
јктуални теми
√рипна епидеми€ обхвана страната
143 години от ќсвобождението на Ѕългари€
“¬ и шоу сезон 2020/2021 г.
«има 2020/2021 г.
ѕарламентарни избори 2021 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в –усе и региона.
e-mail:
јнкета
ўе почивате ли идната зима?
ƒа, в Ѕългари€
ƒа, в чужбина
Ќе
Ќе съм решил/а още

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
ѕравила
–усенци във facebook
RSS за новините
©2008 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Ruse24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Ruse24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: