Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Известните българи, които изгубихме през 2022 година
Автор: Екип Ruse24.bg 13:33 / 30.12.2022Коментари (0)330
©
2022 г. беше годината, в която България трябваше да се сбогува с известни журналисти, университетски преподаватели, хора на културата и изкуството, както и политически фигури. 

Припомняме си за тях в края на годината, пише "Булевард България".

Нери Терзиева (21 февруари 1952 - 2 юни 2022) 

Нери Терзиева - едно от любимите лица на Българската национална телевизия - почина на 70-годишна възраст.

Кариерата ѝ на журналист започва още през 1975 г. в Пловдивския телевизионен център. От 1990 до 1993 г. тя е продуцент и водещ на новинарската емисия "По света и у нас“ заедно с Асен Агов. Била е и програмен директор в Българската национална телевизия, както и основател и директор на Ефир 2. 

По време на мандата на президента (1997-2002 ) Петър Стоянов, Терзиева беше негов прессекретар.

Тя е автор на сценария на филма "Откраднати очи“, посветен на "възродителния процес“ в България.

След края на мандата на Петър Стоянов Нери Терзиева бе директор "Публични комуникации" в "Овергаз Инк". Завърна се към телевизията в периода 2015-2019 г., когато ръководеше телевизия BIT.

Астор (18 ноември 1943 - 15 май 2022) 

Големият илюзионист Астор почина на 78-годишна възраст. 

Антраник Шаварш Арабаджиян, както е неговото истинско име, беше е единственият илюзионист в Европа, който е награден със "Златен Оскар" от Международното братствто на маговете през 1981 г. 

В кариерата си е правил хиляди представления по целия свят. Той е носител и на наградата "Икар" на Съюза на артистите в България в категорията "Вариететно изкуство" за атрактивност и оригиналност на илюзионния номер "Али Баба".

Марин Марковски (22 декември 1948 - 7 април 2022) 

Известният адвокат Марин Марковски почина на 73-годишна възраст. Той бе един от най-търсените специалисти по наказателно право в България, който защитаваше обвиняеми по знакови дела.

През последните три десетилетия работи по ключови процеси - включително по делото за убийството на Андрей Луканов, смъртта на сестрите Белнейски, заложническата криза в банков клон в Сливен от 2011 г. и др.

Практиката му на адвокат започва още през 1975 г. Марковски беше и много често търсен от медиите заради експертизата си в наказателното право, като даваше коментари по случаи с разследвания на тежки престъпления. 

Антоний Гълъбов (30 януари 1964 - 20 септември 2022) 

Едва на 58-годишна възраст внезапно си отиде един от най-известните и уважавани социолози на България - проф. Антоний Гълъбов. 

Той беше преподавател по политически науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и в Нов български университет.

Доктор по социология с дисертация на тема "Етническа идентичност и етнически конфликти", Гълъбов започва кариерата си първо в Научноизследователския институт за младежта, а от 1991 г. – в Института по социология към БАН, където е старши научен сътрудник. От 1998 г. е експерт в "Прозрачност без граници“.

Любомир Милчев-Денди (16 септември 1963 - 27 март 2022) 

Журналист, писател, преводач и светски хроникьор - Любомир Милчев-Денди почина на 58-годишна възраст след месец в кома. 

Завършил е "Културология" и "Българска филология" в Софийски университет "Климент Охридски", а по-късно специализира в университетите в Хайделберг и Бохум. За две години е главен редактор на културно-информационния справочник за София "Градът".

Превежда "Кант и проблемът на метафизиката" и е автор на книгите "Проглеждането на гледката", "Далматинецът Марципан", "Комедиантите", "Светлописи" и "София Енигма - Стигма."

Антоанета Приматарова (1954 - 16 март 2022) 

Антоанета Приматарова беше зам.-външен министър на България до 1999 г. и зам.-главен преговарящ на България при кандидатстването на страната за членство в Европейския съюз.

Дипломат, преподавател и преводач на художествена литература, Приматарова бе активно ангажирана с процеса на присъединяване на България към ЕС. Тя беше и посланик на България към ЕС до 2001 г., а в последните две десетилетия беше програмен директор в Центъра за либерални стратегии. 

Величко Минеков (13 октомври 1928 - 2 август 2022) 

Известният български скулптор Величко Минеков почина на 93-годишна възраст.

Той е автор на доста от известните монументи в България като лъвовете на стълбищата пред Съдебната палата в София, паметника на Съединението в Пловдив, ротондата на Централна гара в София, паметника на Владимир Димитров-Майстора на "Шипка" 6 и др.

Неговият син Велислав Минеков, който също става скулптор, в момента е служебен министър на културата. 

Екатерина Йосифова (4 юни 1941 - 13 август 2022) 

Българската поетеса Екатерина Йосифова си отиде на 81-годишна възраст. 

Тя е автор на редица стихосбирки. Поезията ѝ е превеждана и публикувана на много езици в антологии и литературни издания в Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Индия, Русия, САЩ и други държави.

Георги Господинов я описва като "една от най-големите ни български поетеси, деликатна анархистка. Имаше нетукашно изящество, възторг и елегантност, острота също, радост за другите, грижа за по-младите". 

Десислав Чуколов (22 декември 1974 - 8 март 2022) 

Зам.-председателят на партия "Атака“ Десислав Чуколов почина след тежко боледуване на 47-годишна възраст. 

Той беше един от най-доверените съмишленици на Волен Сидеров.

От учредяването на ПП "Атака“ е член на Централния сбор на партията и неин заместник-председател от 2005 г. Бил е депутат в Европейския парламент, както и народен представител в 40-ото, 41-ото, 42-ото, 43-ото и 44-ото Народно събрание. 

Антон Дончев (14 септември 1930 - 20 октомври 2022) 

Авторът на "Време разделно" акад. Антон Дончев почина месец след като навърши 92 години.  

Дончев е автор на няколко исторически романа - от "Сказание за времето на Самуила", издаден през 1961 г., до "Сянката на Александър Велики" от 2016 г. По негови сценарии са заснети няколко филми и сериали.

Носител е на орден "Стара планина" първа степен, връчен от Георги Първанов. Писателят беше част от инициативния комитет, който излъчи Първанов за втори мандат. Дончев участваше и в комитета, който през 2021 г. подкрепи Румен Радев за нов мандат.

Йовка Йовчева (16 ноември 1976 - 28 октомври 2022) 

Журналистката от Дарик Радио Йовка Йовчева си отиде само на 46 г. след дълга битка с онкологично заболяване.  

Водещата на предаването "РеАктивно" и "Кой говори?" е майка на три деца.

С 25 години опит в медиите, Йовчева е работила в БТА и Нова ТВ, преди да се присъедини към екипа на Дарик. 

До последно колегите и близките ѝ водеха кампания за събиране на дарения, за да може лечението ѝ да продължи. 

Васко Начев ( - 22 септември 2022) 

Васко Начев почина внезапно през септември 2022 г. Той беше енергиен експерт с богат професионален опит.

Начев беше един от най-добрите български познавачи на бизнеса с нефт и газ, специалист с международно признание, ерудит, един от просветените българи, противник на руските енергийни зависимости.

Работил е като консултант по проучване и добив на нефт и газ в различни държави от Близкия Изток, Египет, Казахстан и последно в Индонезия. Автор е на редица статии и анализи, отнасящи се до нефтения и газов сектор както у нас, така и в международен план. 

Камен Костадинов (26 септември 1970 - 28 август 2022) 

Дългогодишният член на Централното оперативно бюро на ДПС Камен Костадинов почина от инфаркт малко преди да навърши 52 г.

Роден през 1970 година в Шумен, той бе депутат на ДПС в 40-ото, 41-ото, 42-ото, 43-ото и 44-ото Народно събрание.

Костадинов беше водач на листите на ДПС от Великотърновския и Врачанския регион по време на активната си политическа кариера. Дълги години той беше член и на Изпълкома на Българския футболен съюз.

Той бе сред близките фигури до почетния лидер на партията Ахмед Доган.

Иван Черкелов (16 януари 1957 - 19 юли 2022) 

Режисьорът Иван Черкелов си отиде на 65 години.

Българското кино наследи от него филми като "Парчета любов", "Търкалящи се камъни", "Стъклени топчета", "Обърнатата елха", с който печели награда на журито в Карлови Вари, и др.

Той е син на големия български актьор Георги Черкелов и е завършил кинорежисура в класа на Георги Дюлгеров през 1982 г.

"Уникалното кино на Черкелов е колкото монотонно, толкова и въздействащо. В него радостта не е често срещана, но пък е радост да го гледаш", пише Филмотечно кино "Одеон" по повод творчеството на покойния режисьор.

Анастас Стефанов (1987 - 25 август 2022) 

Политологът почина едва на 35-годишна възраст след тежко заболяване. 

Анастас Стефанов беше съосновател на изследователския център "Тренд" и един от водещите млади анализатори на българските политически процеси.

Той беше управител и съосновател на социологическата агенция, създадена през 2016 г. в партньорство Димитър Ганев и Евелина Славкова.

Атанас Стефанов е завършил политология в СУ "Св. Климент Охридски". Участвал в различни политологични изследователски проекти, касаещи българския преход.

Анахид Тачева (15 октомври 1940 - 18 ноември 2022) 

На 82 г. почина Анахид Тачева - една от най-известните водещи на новинарската емисия "По света и у нас" от 60-те години насам.

Тачева става говорителка в Българската телевизия, след като печели конкурс през 1962 г. По-късно анонсира различни предавания и води церемонията на музикалните награди "Златният Орфей".

Тя е съпруга на известния актьор Коста Цонев между 1958-1964 и 1969-1973 г.

Неин син е покойният журналист Димитър Цонев - водещ на новини, публицистични предавания и бивш правителствен говорител по време на кабинета "Сакскобургготски". 

Георги Димитров (5 май 1948 - 25 декември) 

На Коледа се сбогувахме и с Георги Димитров - големия треньор по лека атлетика.

Той започва спортната си кариера като състезател по хвърляне на копие. Най-голямото му постижение като треньор е олимпийската титла на 100 метра с препятствия на Йорданка Донкова в Сеул през 1988 година.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: