Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
КЗП: И монополистите на пазара осъзнават значението на добрите практики
Автор: Екип Ruse24.bg 10:20 / 24.01.2018Коментари (0)1323
©
Постигнатото с усилията Комисията за защита на потребителите (КЗП) уеднаквяване на практиката на мобилните оператори да прекратяват преждевременно по желание на клиентите им срочни договори с до три месечни такси осигурява все по-изгодни условия за гражданите при ползването на услуги на търговци, наричани доскоро монополисти на пазара. Това заяви председателят на Димитър Маргаритов в "Денят започва" по Българската национална телевизия (БНТ) по повод факта, че наскоро и третият мобилен оператор се присъедини към облекчените условия при отказ от договора преди изтичането на срока му.

"Това е победа за потребителите, разбира се и за нас. И показва едно желание, макар и нещо, което изисква време, на търговците да възприемат все по-често добри практики, които дават предимства и на тях", добави Маргаритов.

Председателят на КЗП коментира и резултатите от проведената около Коледа и Нова година координирана от МВР акция с Българската агенция по безопасност на храните, Агенция "Митници" и НАП, при която бяха иззети 53 тона месо с изтекъл срок на годност. "Съвместната проверка между институциите позволи в известен период от време да се констатират нарушения и да се наложат санкции на тези, които не са спазили закона, както и тези продукти да бъдат иззети и унищожени." Маргаритов посочи, че е важно освен информацията за срока на годност, която е от първостепенно значение, потребителите да следят и цената на конкретната стока, както и цената за единица мярка. По време на проверките Комисията е установила случаи, в които едната от двете цени липсва или изобщо няма цена. "Когато има съвместни усилия на институциите, резултатите са много по-надеждни, отколкото когато всеки проверява без обща програма и точно поставени цели", подчерта той.

На въпрос на водещия относно идеята на НАП за създаване на регистър на онлайн търговците Маргаритов изрази мнение, че той би бил по-добър ориентир за потребителите относно това кои са играчите на пазара. "Ние сме констатирали в хода на нашите проверки случаи, при които хората се доверяват на определени оферти, а впоследствие се оказва, че този търговец не съществува - взима им парите, изчезва и те изобщо не получават това, което са си купили. Затова от гледна точка на потребителската защита има известен смисъл в това", каза председателят на КЗП. Той допусна, че е възможно по такъв начин да се стигне до въвеждането на повече законови изисквания към операторите в онлайн пространството в сравнение с тези в търговската мрежа. "Но предполагам, че колегите от НАП са го обмислили внимателно и са преценили, че е по-добре да има такъв регистър, който да дава възможност и фискът да получава всички онези постъпления, които се дължат във връзка с онлайн търговията", завърши Маргаритов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България и Войната в Украйна
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: