Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
КЗП ще проверява търговците на автомобили втора употреба
Автор: Екип Ruse24.bg 12:42 / 08.07.2016Коментари (1)630
© 24 часа
Комисията за защита на потребителите (КЗП) проверява салоните и автокъщите, в които се продават леки автомобили втора употреба. Това съобщи Димитър Маргаритов.

"В България все още голяма част от потребителите ползват автомобили втора употреба. Затова ние решихме да реализираме тази кампания, като стремежът ни е тя да има и превантивен ефект. Освен установяването в хода на проверките на различен тип нелоялни практики и забраната им, тя би могла да препятства и тяхното разпространение на пазара в по-голям мащаб", коментира Маргаритов.

Инспекторите на КЗП проверяват наличието и верността на информация за датата на производство на автомобила, пробег, мощност, тип двигател, скоростна кутия и други особености. Инспекциите обхващат както самите обекти, така и интернет страниците на търговците. За установяване коректността на предоставяната информация се изискват придружаващите автомобила документи.

"Констатираме нарушения. Те са свързани с несъответствието на посочената върху задължителните табели информация за година на производство, кубатура, километри, мощност, разход на гориво, цена с това, което е в действителност. Разгледали сме над десет подобни случая на последните наши заседания и сме се произнесли за наличието на нелоялни търговски практики. Когато тези заповеди влязат в сила и когато наложим санкциите, все повече търговци ще си дадат сметка, че това е много отговорна дейност и че трябва да гарантират на потребителите правото на информация и най-вече - безрисково пътуване", посочи председателят на КЗП.

Маргаритов обясни, че когато потребителите са сключили сделка в условията на прилагане на нелоялна търговска практика, те имат права и могат да си ги потърсят. Биха могли да претендират по съдебен ред за разваляне на договора и за обезщетения за претърпени вреди. "Но възниква ситуация, в която човек изпитва съществени неудобства - не може да ползва тази кола, а да не говорим, че когато тя не е в пълна изправност, има рискове за живота и за здравето", допълни той.

Председателят на КЗП каза още, че някои от търговците имат добрата практика да предоставят гаранция за автомобила, независимо от това, че е втора употреба. Търговската гаранция не е задължителна, но при наличието й в някои случаи е с по-добри условия от законовата. Стоките, включително и тези втора употреба, имат гаранция до две години от закупуването им.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тия започнаха да се занимават с глупости. К'ва гаранция к'ви 5лв. за автомобил втора употреба минимум на 7-10г. и незнайни километри. Всеки гледа евтинкото и колкото се може по нова година. За годините няма как да те врътнат по номер на рамата при оторизиран дилър излиза всичко, че даже и сервизна история на автомобила. За километрите също няма как да ги барнат, защото ти казват че така са е докарали а и на запад вече ги вътрят успешно. Просто се иска гледане това е и всеки сам да си прецени риска. Като иска сигурно има нови автомобили за по 15 лв. с гаранция и тн...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: