Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Кацаров: До края на седмицата очаквам отговори за третата доза от експертен съвет
Автор: Екип Ruse24.bg 17:19 / 09.09.2021Коментари (0)1133
© БГНЕС
"Края на седмицата е срок, който аз съм си поставил. Нямаме законов срок за това нещо. Имаме експертен съвет по имунопрофилактика. Той заседава в разширен състав с представители на няколко други експертни съвета, така министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров коментира темата с третата доза на ваксината пред журналисти в Народното събрание.

"Поставил съм четири въпроса, на които да отговорят - удачно ли е да се поставя такава ваксина, колко време е необходимо между втората и третата, може ли да се прилага различна трета доза от първоначалната и при какви хора е подходящо да се прилага. Очаквам отговори на тези въпроси и на генералния въпрос. Все още нямаме решение на Европейската агенция по лекарствата, която да направи промени в кратката характеристики на ваксините и ако се вземе такова решение, то ще е по подобие на други европейски страни", каза още Стойчо Кацаров. 

По думите му, ако становището на експертния съвет по имунопрофилактика имат отрицателно становище, ще се чака решението на Европейската агенция по лекарствата.  

"Говорихме с народните представители евентуално да се добави допълнителна сума за лекарствени продукти, колкото може да позволи държавния бюджет, но от порядъка на 10-15 млн. допълнително, би дало повече спокойствие", каза още д-р Стойчо Кацаров.

"Вчера имаше заседание на Надзорния съвет на НЗОК, на който те одобриха изменение в методиката за заплащане на лекарите в болничната и извънболничната в посока на увеличаване на тези средства. На практика ние сме готови със стартиране изцяло на амбулаторно лечение на пациенти. Днес тази методика беше съгласувана от БЛС, с директори на столични ДКЦ-та. Теса много доволни от това, което е осигурено като нови възможности за така наречените COVID зони. очаквам в много кратки срокове другата седмица от тези 39 първоначално регистрирани COVID зони, да станат поне 150. Така че пациентите с COVID да могат да бъдат лекувани и амбулаторно. Утре излиза в държавен вестник решение на НЗОК със списък от лекарства, които ще могат да се предписват на болни с COVID", посочи още той. Здравният министър отбелязa, че това се случва за пръв път в историята на НЗОК, защото досега е финансирала домашно лечение на хронични заболявания, а за пръв път ще финансира едно остро заболяване, каквото е COVID.

"Лекарствата ще бъдат безплатни и всички видове изследвания също", каза още министър Кацаров. "Отделно от това Министерство на здравеопазването по една своя програма за подпомагане на лечебните заведения за COVID, ще осигури на всчики новоразкрити COVID зони, възможност да получат безвъзмездно апаратура на стойност до 50 хил лв", коментира още министърът.

Той отговори и на своите опоненти, които го критикуват, че стои без маска в пленарна зала. "Може да се занимаваме с всякакви глупости. Сезирайте, който искате", заяви още д-р Кацаров

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: