Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Как да получите подпомагане за трапезни картофи през 2023 г.?
Автор: Екип Ruse24.bg 10:18 / 13.02.2023Коментари (0)250
©
Имахме дълга дискусия с Европейската комисия (ЕК) за това трапезните картофи да продължат да се подпомагат в обвързаната подкрепа. За съжаление обаче регламентът ясно казва, че с обвързана подкрепа може да се подпомагат само картофи за нишесте.

ГласувайтеКакви са очакванията ви от втория мандат на Явор Гечев като служебен министър?

Какви са изисквания за получаване на обвързана подкрепа за картофи за нишесте и съответно как фермерите, отглеждащи трапезни картофи все пак могат да получат подпомагане през 2023 г.?

“Тъй като всички картофи съдържат нишесте, ние не ги различаваме по сортова листа. Изискването при картофите за нишесте е производителите да имат предварително сключени договори с преработвателни предприятия, които ще ги изкупят за производство на нишесте. Такива преработвателни предприятия има в Румъния. 

Изискването за тях е при подаване на заявлението да ни представят такъв предварителен договор с преработвателно предприятие. След това - на края на годината, когато си предадат продукцията, да ни представят фактури със същото това предприятие, че тези картофи са изкупени”, разясни  директорът на дирекция “Директни плащания” в земеделското министерство - Аделина Стоянова.

Също така производителите на картофи за нишесте трябва да имат регистрация по чл. 22 от Закона за защита на растенията, което е едно допълнително условие за фермерите, които произвеждат посевен и посадъчен материал. 

По обвързано с производството подпомагане за зеленчуци картофи за нишесте попадат в схема с лук и чесън. По схемата се изисква следната реализация на пазара: картофи за нишесте (19 900 кг/ха), лук (12 450 кг/ха), чесън (3 510 кг/ха)

Какво се случва с трапезните картофи и как земеделското министерство ще ги подкрепи след като по обвързаната подкрепа не може?

“Трапезни картофи можем да подпомагаме по базово плащане, преразпределително плащане, млади стопани и четири екосхеми. Това са екосхема за намаляване на пестицидите, екосхема за органично торене, екосхема за диверсификация на културите и екосхема за ландшафтна инфраструктура.

Всички тези 4 екосхеми комбинирани помежду си, носят един допълнителен доход на фермерите, които произвеждат картофи”, обясни Аделина Стоянова.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Детски градини и ясли във Варна
Газови доставки
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: