Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Как да работим - 4 или 6 дни в седмицата?
Автор: Георги Иванов 10:22 / 22.04.2024Коментари (0)974
©
Коя схема на работа е по-ефикасна - на 4-дневната или на 6-дневната работна седмица с допълнителни стимули? Този дебат организирахме днес в сутрешния блок на Радио "Фокус". Срещаме ви с работодател, въвел 4-дневна работна седмица в компанията си и с експерт човешки ресурси.

Петър Петев, управител на компания, която е въвела 4-дневната работна седмица от 2019 г., изтъкна ползите от този подход. “Експериментално беше въвеждането на тази схема на работа и видяхме, че това е работещ модел за нас. По време на пандемията много наши експерти се наложи да работят хоум офис. 4-дневният график на работа мотивира служителите - забелязах, че енергията им се повиши", отчете работодателят.

“Корпоративният дух спечели, ентусиазмът на служителите спечели от въвеждането на 4-дневната работна седмица. Мотивацията е вътрешна убеденост, но тя може да бъде подпомогната и отвън. Тя кара експерта да следва с желание целите и задачите си. 4-дневната работна седмица за мен е успешен експеримент, който продължава и до ден днешен", смята Петър Петев, чиято фирма има клонове в три български града.

“Тази работна седмица не е допустима във всеки сектор, защото в сферата на услугите, където се изисква контакт с клиенти, това може да стане само при увеличаване на човешкия ресурс. Нашата компания е консултантска и резултатът на експертите ни не е зависим от непрекъсната пряка комуникация с всеки един клиент", отчете Петев.

В разговора се включи и HR експертът Петър Джугански. "Не във всеки сектор 4-дневната работна седмица е приложима. Подходящо е за консултанти и IT специалисти. За журналисти това не е приложима схема, нито за хората, които работят на смени в магазини, например. 4-дневната работна седмица има своите предимства - за професии, където работата има ясни количествени показатели", поясни експертът по човешки ресурси.

Въвеждането на 6-дневната работна седмица в публичния сектор в Гърция има своята логика, подчерта Джугански. “Този 6-ти ден се плаща с 40% по-високо от останалите и няма извънредна работа в него. “Евростат" показва, че Гърция е първенец в ЕС по най-много изработени часове на основната работа на хората, България е на почти същата позиция. Западноевропейците работят много по-малко. Статистиката невинаги обаче отразява напълно реалността", отбеляза Джугански.

“Навсякъде липсват кадри. Само по южното Черноморие има недостиг на 27 000 работници. Откъде ще ги намерим? Тези хора работят в чужбина, защото не им допадат условията на труд у нас", смята още експертът по човешки ресурси.

Петъкът се превръща в нещо като почивен ден. “Една компания с клон в България има много гъвкава петъчна политика. Почти всеки петък през лятото работят само до 14 ч служителите. Там нямат нито един напуснал за цяло лято - около 200 души работят във фирмата. Мой приятел работи там - той се питаше къде другаде да отиде, където биха имали същите условия? Заплатата им е пълна и те са доволни", отчете Джугански. Освен това служителите на тази компания всеки месец имат поне по един петък, в който приключват работа по обяд.

“Винаги има оплаквания към младото поколение работещи, но това е нормална тенденция. Поколението Z са хора, които са малко по-млади, израснали са в изцяло дигитализирана среда, търсят повече работа с мисъл и са по-големи фенове на гъвкавото работно време. Има тенденция за връщането в офис среда", смята Петър Джугански.

Много фирми с 4-дневна работна седмица го правят, за да задържат служителите си с този допълнителен стимул, смята той. “Във фабриката обаче такъв принцип не може да се въведе, защото ще пострада продуктивността. Свръхконтролът на служителите от страна на работодателя е традиция не само за България, а в световен мащаб. Някои работодатели са виждали, че не са случвали на добронамерени служители и това естествено затяга контрола. Невинаги да работиш изцяло в офис с традиционно работно време е лошо за хората и за фирмата", каза още експертът по човешки ресурси.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: