Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Как да се ориентираме в каква сфера да се развива детето ни
Автор: Харитина Агопян 10:35 / 12.04.2024Коментари (0)821
©
Как да се ориентираме в каква сфера да се обучава детето ни, как да развием неговите способности и таланти? Отговорите ни дава професорът по психология Катя Стойчева в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус".

“Още от най-ранна възраст е хубаво да следим какво привлича вниманието на детето ни, с кое се занимава продължително време и грабва интереса му. Онова, което децата усвояват с лекота, бързо, също ни е насока за сферата, в която детето един ден може да развие майсторство", каза проф. Стойчева. Тези два критерия могат да ни насочат къде е бъдещата реализация на детето. Децата е нужно да упражняват различни дейности, за да открият кое овладяват с лекота и кое ги вълнува, посъветва специалистът.

Важно е родителите да въвличат децата си в своите любими дейности, в срещите с приятели. Да посещават децата извънкласни занимания е много ключово за развитието им, допълни психологът.

“Първата среща с първия учител обикновено е свързана с игрови елемент. Той осигурява удоволствие. Не се търсят резултати, а среща с нова област, която да носи радост. Трябва да следваме детето. Не очаквайте прекалено много от него и не поставяйте очаквания не само към децата, но и към себе си - водете се от вътрешното си усещане и следете как детето приема различните активности", даде насоки проф. Стойчева.

Когато награждаваме децата, създаваме риск мотивацията им да идва от външни стимули. “Оценките и наказанията са част от ежедневието и не можем да ги пренебрегнем напълно, но удовлетворението от свършената работа трябва да бъде на първо място в образователния процес. Усвояването на нови умения, развитието трябва да бъдат поощрявани. Това, че детето ни е преодоляло предизвикателство, е повод да го подкрепим", поясни проф. Стойчева.

Перфекционизмът в работата на родителите и учителите вреди, защото чувството, че не правиш достатъчно, е очакване, което тежи. Важно е да бъдеш достатъчно добър родител, никой не може да постигне съвършенство и не е добре да се натоварва;е с това очакване, каза още експертът.

Училището е една от най-консервативните обществени структури. Искаме стабилност и устойчивост, които да въплъщават нашите ценности. Ако учебното заведение е благосклонно към децата, то е такова и към надарените деца, каза още събеседникът. “Училището отразява обществените ценности на родители и учители. То дава възможности, но

носи и неудовлетворителни срещи с някои предизвикателства", каза проф. Катя Стойчева.

“Фройд казва, че има 3 невъзможни професии- управлението, лечението и обучението - тук влизат учителството и родителството. Много трудно е в тези професии да постигнеш успех, предвидено е, че често ще се сблъскаш с чувството, че не си направил достатъчно. Задачите на родителите и учителите имат общо, защото и двете групи имат трудна цел - развитието на възможностите на децата", отбеляза събеседникът.

"Труден момент е тръгването на училище - изследвания сочат, че сякаш творчеството и въображението остават на заден план тогава, за да развие детето други качества и умения. Срещата с училището е първата среща с институциите - следват университет, работа, нови правила и изисквания. Трябва да научим детето да се справя с тези срещи - това е ключов въпрос“, допълни разговора проф. Стойчева.

Семинар за творчеството и психологията се провежда за четвърта поредна година на 17-18 април. Подробности можете да научите на сайта на Института за изследване на населението и човека, където работи проф. Катя Стойчева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Академичната общност излиза на протест
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Hills of Rock 2024
Стрелба по Роберт Фицо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: