Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Как фермер с новаторска идея за по-добро производство може да получи финансиране?
Автор: Екип на Ruse24.bg 15:43 / 29.05.2023Коментари (0)247
©


Как ще се подпомага внедряването на иновации в българското земеделие през периода 2023-2027 г., обяснява в детайли Милен Кръстев – началник на отдел „Трансфер на знания, сътрудничество и дигитализация“ в дирекция „Развитие на селските райони“ към Министерството на земеделието.

Ще се подпомагат ли строително-монтажни дейности по интервенциите за иновации?

Как ще функционира Системата за знания и иновации в селското стопанство (AKIS)?

Целта на тази система е да създаде условия, в които земеделските стопани, учените и консултантите да работят заедно за разработване и изпълнение на съвместни проекти. Те, от своя страна, трябва да спомогнат за преодоляване на проблеми от практиката чрез прилагане на новаторски подходи и решения.

В системата са предвидени дейности, като предоставяне на консултации на фермерите от страна на съветниците и провеждане на обучителни курсове, информационни семинари и демонстрационни дейности. Тяхната цел е да повишат знанията, уменията и информираността на стопаните.

AKIS ще подпомага и дейности, пряко свързани с изпълнението на проекти за иновации в сферата на селското и горското стопанство или хранително вкусовата промишленост.

Страната ни е отделила 103 млн. евро от бюджета на Стратегическия план за предвидените в системата дейности. 

Тези средства са приблизително 3% от бюджета на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, определени за страната ни. Те ще бъдат на разположение на заинтересованите страни чрез провеждане на отделни приеми на проектни предложения.

Какво се разбира под иновации?

Иновацията се определя като нова идея, която се доказва като успешна в практиката. Това може да бъде нов продукт, процес, технология, начин на организация, както и позната технология или практика в нов териториален или екологичен контекст.

В настоящия програмен период се говори вече не за иновативен проект, а за новаторски проект. Той трябва да се реализира от най-малко две лица, тоест да е налице сътрудничество между субекти, които имат взаимен интерес да изпитват идеята. Те се обединяват в оперативна група. Тук в никакъв случай не става дума за сложен проект, чийто краен резултат да бъде патентован от бенефициента.

Пример за новаторски проект, който може да получи финансиране

Ако един земеделски стопанин има идея, която желае да приложи в производствения си процес, за да подобри резултатите си, той може да го реализира съвместно с други участници с допълващи се знания – например учени, съветници, представители на неправителствени организации, програмисти и др.

Експериментът може да се приложи върху една част от земеделското стопанство. В случай че се окаже успешен, стопанинът може да премине към този метод на производство в цялото си стопанство, след като се е уверил, че идеята на практика сработва. 

Това е само един пример за новаторски проект, който може да се реализира в рамките на Стратегическия план. Целта на подпомагането ще бъде резултатите от успешните проекти да се разпространят сред възможно най-широк кръг от земеделски стопани, които също да могат да се възползват от новаторския модел.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg 



 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: