Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Как ни влияе студът? Младите жени са най-чувствителни към минусовите температури
Автор: Екип Ruse24.bg 09:37 / 20.01.2024Коментари (0)773
©
Зачервена и сърбяща кожа – най-често по ръцете, лицето, вътрешната част на бедрата и коленете. Почти всеки е наблюдавал тези симптоми при преминаването от студено към топло. Понякога това е придружено от кихане и сълзене на очите.

Често тази реакция на организма се бърка с настинка, но при влизане на топло симптомите бързо отминават. А ако се задържат няколко часа, лекарите твърдят, че вероятно става дума за алергия към студа. Особено при появата на ранички по кожата след разходка в студа.

Температурните колебания и рязкото застудяване са сериозно предизвикателство за хората, страдащи от студова алергия (уртикария). Специалистите обясняват, че това не е типична алергия, а става дума за реакция на организма към суровите климатични условия през зимата. Алергията към студ засяга два пъти по-често жените. От нея се оплакват предимно хората в най-активна възраст – между 20 и 40 години. Основната група пациенти, които търсят съвет от дерматолог, са млади дами, пише bTV.

В Европа един на 200 души страда от хронична уртикария. При повечето хора тази чувствителност към минусовите температури отминава в рамките на няколко години, но има и такива, които живеят с това неразположение почти цял живот. В най-тежкия си вариант алергията към студа води до сериозно влошаване на качеството на живота – нарушава съня, предизвиква тревожност и депресия.

Специалистите обясняват още, че отслабването на имунитета през зимата, повишеният прием на лекарства, възпалителните заболявания, стресът, както и използването на неподходящи козметични средства са все фактори, които водят до обостряне на много дерматологични заболявания в този период от годината.

Ниските температури навън и сухият въздух вътре в помещенията са причина не само за честите настинки и инфекциозните заболявания, но и за възникването на сериозни проблеми с кожата. А понякога двата проблема вървят ръка за ръка.

Рязката смяна на температурата от топло към студено предизвиква своеобразен термичен шок. Кръвоносните съдове реагират на студа с разширяване и лицето почервенява, обясняват дерматолозите. И допълват, че при продължителен престой навън капилярите се свиват и се влошава кръвоснабдяването на тъканите, забавя се обмяната на веществата и се нарушава подхранването на кожата. Вследствие на всичко това тя става суха, бледа, отпусната, възпалява се и се лющи неприятно.

Човешката кожа има естествен предпазен липиден слой, който изтънява от водата при прекалено миене, от студения и сух въздух през зимата, както и от вятъра. Той е важен, защото предпазва кожата както от обезводняване, така и от редица заболявания, възпалителни процеси и инфекции.

Това улеснява размножаването на бактериите и гъбичките, които атакуват епидермиса и често предизвикват възпалителни процеси. А когато имунитетът спадне, кожните алергии (в това число и уртикарията) се обострят

Студовата алергия е все по-често срещан проблем през студените зимни дни, категорични са родните дерматолози. Те смятат, че има определена генетична предразположеност към това заболяване, но тя не е задължителна. Все пак има и много други фактори, които също обуславят развитието на това неприятно състояние.

Трябва да се знае също така, че студовата алергия не е просто непоносимост към ниските температури, а е неразположение, което може да се отключи при конкретни метеорологични условия – като например силен студен вятър или влага. Уртикарията може да се прояви обаче и при плуване в студена вода, вземане на по-хладен душ и дори при пиене на студени напитки.

Алергичният отговор е под различни форми и симптоми. В повечето случаи след излагане навън при минусови температури се появяват кожни проблеми, причинени от бързото освобождаване на хистамин вследствие на свързването на специфични антитела с еозинофилите.

Кожата посинява, защото при ниски температури капилярите се свиват и кръвообращението намалява в изложените на студа ръце, нос, уши и други части от лицето. Първите признаци на недостиг на кислород в епидермиса са появата на синкаво-лилави петна, усещането за парене и неприятен сърбеж. При по-продължително излагане на минусови температури може да се появи дори болка.

Успоредно с чувствителността на кожата след въздействието на студа възникват и допълнителни процеси, които са пряк резултат от намалената имунна защита. Това може да е главоболие, отпадналост, запушен нос, дори кашлица, зачервяване на очите и други, допълват родните дерматолози. По думите им, ако не се вземат мерки навреме, може да се появи втвърдяване и удебеляване на кожата в най-изложените на студа зони, каквито са пръстите на ръцете или коленете (особено при жените, които носят къси поли през зимата).

Още по темата: общо новини по темата: 480
05.05.2024 »
21.04.2024 »
17.04.2024 »
04.04.2024 »
24.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/80 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: