Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Какъв процент от спестяванията си да инвестираме в злато, ако сме млад човек с песимистични прогнози за бъдещето?
Автор: Екип Ruse24.bg 08:53 / 26.04.2023Коментари (0)281
©
Твърде често инвестиращи в злато ми задават естествения въпрос: “Колко трябва да инвестирам в злато?" Разбира се, въпросът е неправилно формулиран по следните две причини": (1) никой не ви задължава да инвестирате в злато – това е личен избор за всеки човек, (2) отговорът зависи строго от вашите текущи инвестиции (вашия портфейл), вашия рисков профил, и изгледите ви за бъдещето. Тоест, невъзможно е да се препоръча дали да инвестирате 5,000 лева или 50,000, или пък 5,000,000 лева.

По тази причина далеч по-правилно е да се формулира въпроса така: “Какъв дял от инвестициите ми да са в злато?".

Традиционния отговор на този въпрос, установен на базата на столетни изследвания на западните борси е 10%. Това е стандартната препоръка за (1) “средния" инвеститор в (2) “нормални" времена. На изток (араби и евреи), традицията повелява 1/3 от активите, тоест около 33%.

Тези традиционни отговори, както вече упоменах, трябва да коригираме за възрастта. Златото по правило се смята за ниско-рискова стабилна инвестиция. Затова младите може да имат относително по-малък дял, например 10-20%, докато по-възрастните, които трябва да са далеч по-консервативни, приблизително 30-40%. Тоест, препоръчва се процентите да нарастват успоредно с възрастта. Ако трябва да дадем още по-конкретни допълнителни ориентири, 25 годишните може да инвестират около 10%, 45 годишните – около 30%, а 65 годишните – дори около 50%.

Вторият основен фактор е макроикономическия изглед: (1) очаквания за финансово-икономическа стабилност и (2) очаквания за инфлация. Колкото по-големи са очакванията ви за нестабилност и колкото по-големи са инфлационните ви очаквания, толкова по-голям трябва да е делът на златото в портфейла, тъй като и двата фактора са особено благоприятстващи за бъдещата цена и доходност на златото. Да опишем тези два фактора.

Първо, ако очакванията ви са за макроикономическа (финансова) стабилност, няма нужда от корекция в дела на златото. Ако очаквате умерена нестабилност, може да увеличите дела си с 10%. Обаче ако очаквате макроикономическа криза – финансова, банкова, жилищна, борсова или валутна, може би е добре да увеличите дела си наример с допълнителни 20%. Тоест, с нарастването на нестабилността расте и относителния дял на златото. Това решение е субективно и зависи от вашите знания, разбирания и очакване за бъдещето и всеки трябва сам да прецени и реши за себе си.

Второ, ако очакванията ви за инфлация са ниски, няма нужда от корекция в дела на златото. Ако очаквате умерена инфлация (до около 10%), може да увеличите дела си с около 10%. Ако пък очаквате сериозна инфлация от порядъка на 15-20% годишна инфлация, то може да увеличите дела си допълнително с 15-20%. Тоест, с нарастването на инфлацията расте и относителния дял на златото. Това решение е също така субективно. И отново, всеки сам трябва да преценява.

На базата на тези общи ориентири, можем вече да илюстрираме за яснота с няколко конкретни примера:

Пример 1. Млад човек, очакващ стабилна икономика и ниска инфлация – препоръка около 10%.

Пример 2. Млад човек, очакващ нестабилна икономика и инфлация – препоръка около 30%

Пример 3. Млад човек, очакващ сериозна криза и голяма инфлация – препоръка около 50%.

Пример 4. Средна възраст, стабилна икономика и ниска инфлация – препоръка около 20%.

Пример 5. Средна възраст, нестабилна икономика и голяма инфлация – препоръка около 50%.

Пример 6. Напреднала възраст, стабилна икономика и инфлация – препоръка около 40%.

Пример 7. Напреднала възраст, тежка криза и голяма инфлация – препоръка около 70-80%.

Всичките тези примери са ориентировъчни с цел да придобиете представа какво трябва да целите. Тук съм подбрал, разбира се, най-важните фактори, които всеки инвеститор трябва да отчита, но има и други фактори, които трябва да вземете под внимание. Първо, каква е финансовата ви грамотност. Второ, гъвкавост на мисленето и реакцията ви според променящата се инфлационно-икономическа среда, тоест каква е вашата адаптивност. Трето, знания и умения да преценявате макроикономическата среда. Четвърто, каква е останалата част от портфейла ви – имоти или кеш, или акции на ресурсни компании. Пето, стабилност на доходите. Всички тези фактори може допълнително да коригират нагоре или надолу вашия избор за дял на златото в портфейла ви.

Накрая, искам да завърша с най-важното: да разберете златото като инвестиция и да се престрашите да инвестирате. 96-98% от хората не разбират златото и не инвестират в него. За мнозинството психологическата бариера е огромна, а за някои непреодолима. По правило, започва се с малко, с времето се натрупват знания и увереност, а впоследствие се оптимизира портфейла. Първата стъпка е покупката на първата унция, съветва експертът д-р Красимир Петров.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: