Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Какви права ни дава имунизационният паспорт?
Автор: Екип Ruse24.bg 09:08 / 19.03.2021Коментари (1)996
©
От юни 2021 в ЕС ще бъдат издавани т.нар. имунизационни паспорти или "дигитални зелени сертификати". Какви права ни дава имунизационният паспорт? Колко дълго ще важи? Ето всичко, което трябва да знаем за него:

Кой ще получи "дигитален зелен сертификат"?

Всички хора, които живеят на територията на ЕС, както и всички онези, които искат да пътуват легално в Общността, ще получат сертификата, ако отговарят на определени условия. Националността тук изобщо не е от значение. Всички страни членки на ЕС, Швейцария, Лихтенщайн, Исландия и Норвегия се задължават да признават взаимно въпросния документ.

Какво ще удостоверява сертификатът?

Сертификатът ще удостоверява дали притежателят му е бил ваксиниран и/или дали е прекарал вече Ковид-19. Съответно документът ще дава информация за наличието на антитела в организма. В него ще фигурират и данни за това дали приносителят на сертификата е бил тестван негативно за коронавирус с един от двата признати метода - PCR-тест или антигенен бърз тест. Тестовете, направени от самия притежател у дома, не се признават за такива. Сертификатът ще бъде под формата на електронен документ с QR-код за мобилен телефон или ще се издава от националните здравни власти на хартия. Страните членки на ЕС могат да признават и китайската и руската ваксина.

Какви права ще дава "зеленият сертификат"?

Притежателите на този европейски сертификат ще могат да пътуват на територията на ЕС без да се налага да представят негативен резултат от Ковид-тест, няма да излизат в задължителна карантина и ще могат да пътуват свободно и без да посочват основателна причина. Страните членки обаче ще могат да се отклоняват от тези правила, ако се обосноват пред ЕК и съгласуват действията си с нея.

Ще играе ли сертификатът и ролята на паспорт?

Не, този документ няма да бъде заместител на валидна лична карта или задграничен паспорт. И без въпросния сертификат европейските граждани ще продължат да имат право на свободно пътуване, а в шенгенското пространство дори и без проверки по границите. Но нези, които не притежават въпросния "зелен сертификат" вероятно ще трябва да се подлагат на тестове и рискуват карантина.

Какви привилегии ще дава документът?

Всяка страна членка сама ще решава какви предимства ще дава имунизационният паспорт на неговите притежатели. В Австрия например с него ще бъде обвързано посещението на ресторант, а в Гърция - нощуването в хотел. Другите страни, сред които и Германия, все още не са приели подобни правила. Авиокомпаниите, театрите, организаторите на концерти или на други културни прояви ще могат да изискват от посетителите сертификата като условие за издаване на билет.

Как стои въпросът с пътуванията извън ЕС?

Европейската комисия полага усилия за това сертификатът да бъде признат по възможност в целия свят. Предвидено е също така в ЕС да важат имунизационните паспорти на трети страни, например тези от Израел, както и да се подкрепят идентични проекти на СЗО. По този начин ще станат възможни и пътуванията между отделните континенти.

Кога имунизационният паспорт ще влезе в сила?

Предвидено е това да се случи през юни 2021 година. Дотогава трябва да бъдат решени всички технически въпроси, свързани с новия документ. Всичките 27 страни членки плюс четирите асоциирани държави трябва да разработят паралелно своите национални сертификати, които трябва да бъдат съвместими. И понеже проектът "Имунизационен паспорт" на практика ще бъде отделен закон, въпросът трябва да премине през нормалната законодателна процедура във всяка страна членка и накрая да бъде одобрен от Съвета на ЕС и от Европейския парламент. Приемането на нови закони и внедряването им от всичките 27 страни членки може да отнеме години. Но този път това трябва да се случи в рамките на седмици.

Как ще се контролира "дигиталният зелен сертификат"?

ЕК не предвижда изграждането на стационарни или систематични контролни пунктове по националните граници, нито пък на летищата или гарите. Страните членки сами трябва да решат как да осъществяват този контрол. Едно от възможните решения гласи: внезапни проверки. Що се отнася до посещенията на културни прояви и ресторанти или пък до пътуванията със самолет, организаторите и авиокомпаниите могат да изискват от пътниците или посетителите да показват имунизационния си паспорт.

Каква валидност ще има документът?

При боледували от Ковид-19 хора документът ще важи 180 дни след излекуването, но след ваксинация валидността може да бъде удължена. Все още не е ясно колко дълго ще е валиден паспортът след ваксинация. Отрицателният тест осигурява валидност на сертификата едва от няколко часа до няколко дни. Онези, които са се ваксинирали преди месец юни 2021, също ще получат сертификата. След като СЗО официално обяви край на пандемията от Ковид-19, имунизационният паспорт ще отпадне, пише DW.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
А бе ей гадове това е медицински фашизъм. Берлинската стена ряпа да яде.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: