Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Какви са преимуществата и недостатъците на пътуването с БДЖ до морето
Автор: Екип Ruse24.bg 13:22 / 21.07.2023Коментари (0)459
© БДЖ
Как се справят пътниците, избрали да стигнат до родното Черноморие не с кола или автобус, а с влак по време на летните жеги. Високите температури това лято направиха пътуването на мнозина значително по-трудно и дори - кошмарно.

Часът е по обяд, слънце и жега на бургаската гара. Термометрите достигат 34 градуса, но лекия морски бриз разхлажда пътниците, които са слезли от влака. Мнозина са предпочели да дойдат на море в България именно с влак. Предимствата са, че можеш да се разходиш в коридора на отворен прозорец за разлика от автобуса. Недостатъците са нетърпими жеги, предава NOVA.

"Честно казано сега не мисля че има предимство, единствено че е по-евтино", разказа турист. По думите на пътници температурите в купето на нагретите от слънцето вагони са достигнали до 39-40 градуса при отворени прозорци. Проверка на екипа ни установи, че докато температурата на въздуха днес в Бургас е 34 градуса, а тук градусите са с 2 повече. Климатизация няма.

Юлия и Явор решили да пътуват с влак заради интензивния трафик на магистрала "Тракия". Пътували са 5 часа в горещините. "Има хора които обичат да се возят от тук до тук. Щяхме да пътуваме с кола, дори имаме кабрио, но нещо не ни се пътуваше, гледаме само автобуси и камиони по магистралата. Дори си мислехме от Пловдив по Подбалканския път, че е по-живописно. Автобусите не са ни удобни, много хора на едно място", каза Юлия. Приятелят й Явор казва, че влакът бил дори миризлив и купетата са доста старички.

21-годишният студент в България Даниел Станоев е от Пирот. Тяхната почивка е приключила и те се прибират към родния си град. Сърбите са избрали българското Черноморие пред гръцкото, турското и значително по-скъпото хърватско крайбрежие.

"Избрахме България. Защото тука идваме повечето години, харесва ни, хубаво е морето", каза  Даниел Станоев. 21-годишният студент каза, че пак би избрал България за лятна почивка, но никога такова пътуване, защото се оказало кошмарно.

"От Сърбия дойдохме, много задръстване на границите ужасно е положението и минахме пеша. Вземахме си такси до Централна гара и после се качихме на влака. Тук имам приятели.  На границата положението е ужасно. Много задръстване, много коли, много народ, сега тези гастербайтерите пътуват и е страшно", обясни Даниел Станоев.

Даниел и семейството му закупили двупосочни билети София-Бургас-София. И отново ще се приберат с българските железници до столицата. Надяват се този път да попаднат на по-нов влак. "От София до тук пътувахме 7 часа, седем часа и половина някъде, бяха отворени прозорците, няма климатик във влака", каза Станоев.

15% от влаковете на БДЖ у нас са на възраст над 40 години, вече са стари и силно амортизирани, а 85% от наличните пътнически влакове нямат климатизация, заявиха от държавната железница. Охлаждащи системи обаче имат спалните вагони на нощните влакове от София до Варна и Бургас и обратно.

Още по темата: общо новини по темата: 1081
05.02.2024 »
30.11.2023 »
21.10.2023 »
11.10.2023 »
10.10.2023 »
10.10.2023 »
предишна страница [ 1/181 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Предаване "Цветовете на Пловдив"
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: