Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Какво да направим, ако работодателят не внася осигуровките ни?
Автор: Екип Ruse24.bg 09:22 / 11.02.2022Коментари (0)342
© БГНЕС
Съгласно закона задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица са всички лица, които упражнява трудова дейност. Работодателите, имат ангажимент да удържат и внасят осигуровки за работниците и служителите на месечна база. Осигуровките се дължат върху общото брутно възнаграждение на всеки от служителите в рамките на определените от закона минимални и максимални граници на осигурителния доход, обяснява експертът по трудово право Тодор Капитанов.

Към днешна дата минималният размер на осигурителния доход в България е 650  лв., а максималният размер е 3000 лв. Следователно, ако работещият получава възнаграждение в размер над 3000 лв., той ще дължи осигурителни вноски само до размера на максималния осигурителен доход - 3000 лв., но не може да бъде осигуряван върху по-малко от 650 лв. месечно брутно възнаграждение. Социалните и здравни осигуровки са разделени по фондове - фонд "Пенсии“, фонд "Общо заболяване и майчинство“, фонд Трудова злополука и проф. болест и фонд "Безработица“.

Общият размер на осигуровките е в размер на 32.70-33.40% върху брутното трудово възнаграждение, като от тях 18.92-19.62% са за сметка на работодателя и 13.78 % се удържат от месечното възнаграждение за сметка на работника или служителя.

При положение че работодателят по една или друга причина не изпълнил ангажимента си да удържи и внесе осигуровки за работниците и служителите на месечна база (срокът за внасяне на осигуровките е до 25-о число на месеца, следващ месеца на полагане на труд. С други думи, осигуровките за февруари, следва да бъдат внесени до 25 март), то имате възможност да потърсите правата по няколко начина, съветва Капитанов.

В такава ситуация законът ви дава право да прекратите трудовия си договор без предизвестие, на основание чл. 327, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда (когато работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване). Също така може да поискате заплащане на дължимите осигуровки като сезирате съответния съд, който да разпореди решение във ваша полза. 

Не забравяйте, че по този род съдебни дела не са дължими държавни такси. Във всеки един момент имате право да се обърнете към контролните органи Инспекция по труда, служителите на която да извършат проверка във фирмата или учреждението за отправи задължителни предписания на работодателя, както и да сезирате Националната агенция по приходите относно неплащането на осигуровки и данъци от страна на съответния работодател.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Бум на коклюш в България
Евровизия 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: