Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Какво е състоянието на пътищата у нас и колко опасни са те?
Автор: ИА Фокус 21:52 / 09.03.2024Коментари (0)1132
© Facebook
За порeдна година България е в челната тройка на страните с най-опасни пътища в Европа и най-много смъртни случаи при катастрофи. Изпреварват ни само Румъния и Сърбия. Анализът е от последните данни на Европейския съвет за безопасност на транспорта. През 2022 година в Румъния загиналите при пътни инциденти са 85,81 на 1 милион души. В Сърбия са 82,65, а в България 77,64 . Изследването показва, че най-сигурните за шофиране страни са Норвегия с 21,38 убити на пътя, Швеция с 21,72 и Великобритания съответно с 25,89 смъртни случая. У нас най-много катастрофи със загинали са станали на трасетата Русе-Маказа и Калотина-Капитан Андреево. Колко опасни са пътищата у нас и какви мерки се предприемат за да се намали черната статистика?

Опасни, тъмни и изоставени. Така изглеждат много от пътищата в страната. Заради неравната настилка, съчетана със стария автопарк у нас, шофирането с превишена скорост или в нетрезво състояние, плащаме прескъпа цена - в изгубени човешки животи и стотици почернени семейства. Само миналата година при пътни инциденти в България са загинали 524 души, 30 от тях са деца. И всичко това на фона на полицейски акции, повече камери, по-високи присъди, отнемане на автомобили и над 1 милион глобени шофьори.

"Втори живот живея, от момента на катастрофата не си спомням нищо", разказа Александър Баландин пред обществената телевизия.

30-годишният Александър пресича едно от най-опасните кръстовища в Русе на зелен светофар. Три дни по-късно се събужда в болницата.

"Ставата ми е натрошена, ключицата и половината глава ми е счупена. Претърпях две операции. Който ме блъсна, не ме е потърсил, от КАТ ми казаха че не ме е видял просто, това му е оправданието на човека", допълва Александър.

Но не само високата скорост убива, лошата инфраструктура също.

"Намираме се на Дунав мост. Липсва пътна маркировка най-малкото. Има дупки, нацепвания, работата по пътищата трябва да се подобри", заяви инж. Свилен Костадинов – експерт по пътна безопасност.

Най-опасният път в Русенско обаче е отсечката Русе-Бяла, но не защото е осеяна с дупки, а защото не е проектирана да поеме огромния трафик. Докато се изгради автомагистралата Русе-Велико Търново, колчета ще ограничават рисковите изпреварвания в натоварения участък.

"Самият факт, че има увредени от тези колчета, някои липсват, показва, че те до известна степен са си свършили работата", обясни инж. Костадинов.

В Северозападна България също чакат пари за пътища. От 30 години няма средства за ремонт на 4 километра между врачанските села Лесура и Три кладенци.

"Трапищата станаха още по-дълбоки."

"Ако е валяло дъжд и са пълни с вода, там си оставате."

"Като се счупи колата, си остава пред нас и това е".

Пет са опасните трасета в област Видин. В село Медовница стават най-много катастрофи, защото от там минава международният път Е79, водещ към Дунав мост 2. Заради изграждането на бъдещата магистрала Видин-Монтана трафикът на камиони е изведен от град Димово и село Бела.

Според статистиката на Пътна полиция обаче, най-много жертви у нас взимат първокласните пътища. А според експертите по безопасност на движението трябва още да се затегне контролът върху водачите, за да излезем от негативната статистика на Европа.

"За водачите –санкциониране, подобряване на обучението им. Относно превозните средства – подобряване на техническите прегледи, подобряване на законодателството за тяхното регистриране", коментира инж. Свилен Костадинов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: