Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Какво представлява веществото - нитропент, използвано за взрива срещу колата на Иван Гешев
Автор: Екип Ruse24.bg 20:11 / 26.12.2023Коментари (0)633
©
Половин година след взрива по колата на бившия главен прокурор Иван Гешев, експертиза потвърди, че самоделната бомба е имала цел убийство, а не сплашване. Използваното вещество е нитропент, казаха от обвинението. Пред NOVA експертът по взривове Иван Табов заяви, че то е познато от Втората световна война и най-често се употребява в пътното строителство, събарянето на промишлени сгради и минното дело.

Нитропентът е част от т. нар. бризантни взривни вещества, които имат за цел да разрушават. Той е чувствителен към удар, топлина или триене. В същото време не представлява голяма опасност за хората, които боравят с него, казва експертът по взривове инж. Иван Табов.

"И до ден-днешен се използва най-вече в производството на детониращи шнурове. Скоростта на един такъв детониращ шнур е около 6000 метра в секунда. Тоест, като се взриви в точка А, в точка Б ще пристигне, която точка Б е на 6 км, ще пристигне за 1 секунда взривът", каза инж. Иван Табов.

Нитропентът е два пъти по-мощен от тротила, казва експертът: "Температурата на взрива е 4000 градуса, така че освен много мощна ударна вълна, ударно-въздушна вълна, може да предизвика и съответно топлинен ефект. Ако автомобилът е близо", каза Табов.

У нас от десетилетия не се произвеждат взривни вещества. Но легално се внасят отвън. Нитропентът най-често се купува от Франция и Сърбия. "Не е кой знае колко скъп като взривно вещество. Два килограма няма да са повече от 100 евро, примерно", заяви Табов.

Нитропент се отделя при унищожаването на боеприпаси. Но е невъзможно да бъде откраднат от складовете на специализираните фирми, твърдят експертите. Бившият вътрешен министър Иван Демерджиев смята, че има какво още да се желае.

"Нивото на сигурност може да се повиши значително - по отношение на количеството вещество, което се внася, по който се използва, дали цялото е изразходвано в едно производство, останали ли са количества, какво се е случило с тях", заяви Иван Демерджиев - бивш вътрешен министър.

И ако за военни цели е по-лесно да се проследи, промишленото производство остава много по-рисково за контрол. "Знаем, че често взривните вещества стават обект на незаконно използване и в ситуацията, в която се намираме - повишена заплаха и от терористични актове, различни диверсионни актове, този контрол трябва да се затегне", заяви Демерджиев.

Според него правилата за съхранение на взривни вещества у нас са остарели и спешно трябва да бъдат синхронизирани с новите заплахи при нелегалната им употреба.

Още по темата: общо новини по темата: 84
22.12.2023 »
19.12.2023 »
20.05.2023 »
20.05.2023 »
18.05.2023 »
16.05.2023 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
Газови доставки
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: