Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Какво точно е казал Гешев в Страсбург остана неясно! Йончева обясни, че е чула обезпокоителни неща
Автор: Екип Ruse24.bg 20:06 / 13.06.2023Коментари (0)460
© NOVA
Ден, след като Висшият съдебен съвет освободи Иван Гешев от поста главен прокурор, той се изправи пред Групата за наблюдение на Eвропарламента. Обвинител номер 1 отиде в Страсбург, за да бъде изслушан от евродепутатите и за да даде повече подробности за знакови дела, сред които "Барселонагейт".

Заявката от прокуратурата беше, че Гешев ще представи напредъка по дела за корупция по високите етажи на властта. Изслушването му обаче продължи около 15 минути, а след него главният прокурор беше лаконичен. И за делата, и за освобождаването му от Висшия съдебен съвет.

"Обсъждахме важни въпроси - като правовата държава и върховенството на закона. Въпроси като зловредното руско влияние и всичко, което интересува нашите европейски партньори. Аз ще изчакам решението на президента Радев относно указа за моето освобождаване, ще изчакам Конституционния съд и каквото имам да кажа, ще го кажа в България", посочи той.

Самото изслушване на Иван Гешев беше под въпрос. Минути преди началото на заседанието,  от Европейската народна партия поискаха точката да отпадне, като се позоваха на решението на кадровиците в България. Искането е било отправено от словашкия депутат Владимир Билчик, предава NOVA.

"Евродепутат в тази група, от ЕНП, предложи да няма такова заседание. Всички останали казаха, че трябва да бъдат изслушани представителите на българските власти", допълни Елена Йончева от БСП/ПАСЕ.

Какво точно е казал Гешев в краткото си изслушване остана неясно. Йончева, която е единственият български депутат в мониторинговата група, обясни, че няма право да разкрива подробности, но е чула обезпокоителни неща.

"Имаше конкретни въпроси за разследване на случаи, свързани с корупция по високите етажи на властта, включително и "Барселонагейт". Имаше критични въпроси защо толкова време се бави това разследване", уточни тя.

Сега големият въпрос и в Страсбург е какъв ход ще направи президентът Румен Радев. В кратко съобщение, от Президентството посочиха, че предложението на ВСС за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор е заведено днес в деловодството на Администрацията на президента и се разглежда.

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев, който участва в заседанието, също не направи прогноза. Според него и евродепутатите са отчели промяната в поведението на Гешев през последния месец и половина.

"За много от случаите, към които той проявява активност, ние знаем фактите - от години той беше сляп и глух за тях. В един момент когато се видя, че е сигурно, че ще бъде приет механизмът за разследване на главния прокурор, Гешев и ръководената от него институция прогледнаха", смята Дечев.

През октомври представители на мониторинговата група ще посетят България за втори път. "Мислим, че има нужда от много реформи. Няма да е лесно и затова ще пътуваме отново до България в знак на подкрепа", обяви председателят на мониторинговата група София ин'т Велд. Такава визита вече имаше през есента на 2020 година.

Още по темата: общо новини по темата: 351
26.01.2024 »
25.08.2023 »
10.08.2023 »
20.07.2023 »
19.07.2023 »
14.07.2023 »
предишна страница [ 1/59 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: