Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Калфин: Безработицата е най-ниска от 2009 година насам
Автор: Екип Ruse24.bg 10:57 / 25.09.2015Коментари (0)750
© Ruse24.bg
155 000 нови работни места са открити в България от началото на годината. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на регионална среща на тема "Икономика на светло за по-добро бъдеще" във Варна.

Калфин изрази благодарност към социалните партньори КРИБ и КНСБ за тази инициатива, свързана с ограничаването на сивата икономика и изсветляването на доходите. Той подчерта, че тази кампания няма само ефект, свързан с бюджета и събираемостта на приходите, а има отношение към правата на хората, както и със средата, в която се прави бизнес в България, пише "Черно море".

"Укриването на осигуровки и данъци означава, че всички, които работят на светло и открито, субсидират и подпомагат тези, които укриват вноски в бюджета или социалното осигуряване", коментира Ивайло Калфин.

Според него, първият фактор, който има отношение към сивата икономиката, е икономическата среда и развитието на бизнеса.

"От началото на годината до края на миналия месец в България са открити 155 000 нови работни места, между тях само 15 000 са субсидирана заетост по различните програми. Останалите са работни места, обявени от икономиката и бизнеса. Това се отразява и на равнищата на заетост, като по данни на националната статистика за второто тримесечие заетостта е 62,4% или с 35 000 повече заети в сравнение със същия период на миналата година, заети в реалната икономика" каза още вицепремиерът.

В момента заетите в страната са над 3 милиона, а безработните за месец август са малко над 300 000, което е 9,3%. Ивайло Калфин подчерта, че това са най-ниски нива от 2009 година.

"Всички тези данни показват търсене от страна на бизнеса за работни места. Търсенето по сектори продължава, в момента обявените свободни работни места са над 15 000", допълни Ивайло Калфин.

Най-много кадри се търсят в промишлените предприятия е за сектор туризъм. "Когато икономиката върви добре, се създават и работни места. Това е и фактор за намаляване на сивата икономика", посочи Ивайло Калфин.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: