Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Калина Константинова е поискала оставката на ръководството на "Български пощи"
Автор: Цвети Христова 13:30 / 03.05.2022Коментари (0)488
©
В Министерския съвет се проведе брифинг на заместник министър-председателя по ефективно управление Калина Константинова на тема - ситуацията в "Български пощи“, предава репортер на Sofia24.bg. Припомняме, че хакерска атака парализира работата в "Български пощи“.

Като принципал на "Български пощи" - Константинова е поискала оставките на  изпълнителния директор и на целия състав на съвета на директорите.

"Твърдо сме решени да спасим Български пощи и да ги въведем в 21-и век.

"Български пощи" са основен преоритет на това управление. Имаме нов проект за 100 млн. лева, който е одобрен. Проектът за над 100 млн. лв. за модернизация и дигитализация на "Български пощи", който с моя екип разработихме и включихме в Националния план за възстановяване и устойчивост, е най-стратегическата и мащабна инвестиция в "Български пощи" за последните 30 години, и е ключов за спасяването и промяната на "Български пощи".

Преди нашата намеса, в последните години, инвестициите в информационна сигурност и защита на данните са били системно неглижирани. "Български пощи" са единственото лице на държавата за хората. Недопусстимо е да имат куриерски услуги под 2 процента пазарен дял", заяви Константинова.

"Дружество систематично е водено към фалит. Държавата е била не майка , а мащеха за това дружество. Отчита загуби от 13 млн. лева загуба през 2021 година. Мениджмънтът не е полагал усилия това да се промени. Директорският състав не е бил променян в последните 6 години , въпреки текучеството на служители. Те все още не доставят доврата и половината от пратките пристигат навреме. Пощите в Германия и Франция са национална гордост, а у нас са повод за подигравки и вицове, повод за срам", добави още тя.

"Дружеството е било е системно недофинансирано, а трупащите се проблеми са били неглижирани, както от ръководството на "Български пощи", така и от управлението на на ГЕРБ. "Български пощи" е доставчикът на пощенски услуги с най-голям ресурс у нас - разполага с 2973 станции, 9000 служители в над 2300 населени места. Въпреки това "Български пощи" има под 2% пазарен дял и то при положение, че пазарът на пощенски услуги у нас расте с 30%", отбеляза Калина Константинова, а "Български пощи" разпорагат с 6 пъти по-голяма клонова мрежа от лидера в този пазар.

Припомняме че, на 4 април, понеделник, сървър на “Български пощи" е бил компрометиран и са инсталирани няколко инструмента за разгръщане на кибератака отвътре. Атаката, обаче, не е била активирани веднага. На 5 април, вторник, чрез инсталираните инструменти е бил разпространен криптовирус върху избрани сървъри в информационния център на пощите и работни станции в много пощенски станции. Използвани са специфични техники, за да се заобиколи и деактивира антивирусния софтуер.

Според доклада, в кода на криптовируса има вградена логика, която го задейства по специфична команда. Криптовирусът е настроен така, че може да засяга всички държави без Русия и държавите от бившите съветски републики. На 16 април събота, вирусът е активиран и всички системи са поразени. Не може да се изпращат и получават пратки. Не може да се плащат сметки. Не може да се изплащат пенсии и великденски надбавки. Експерти по киберсигурност, работят денонощно за анализ на атаката, проверка на всички засегнати устройства, системи и бази данни, и паралелно - за пресъздаване или преинсталиране на всички системи и възстановяване на данни върху инфраструктура на Държавния облак.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
Арестуваха певицата Диона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: