Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Кампания 2024: Новостите при обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци
Автор: Екип на Ruse24.bg 09:00 / 15.05.2024Коментари (0)955
©
CAP4US

Бюджетът за 2024 г. по обвързаното с производство подпомагане за сектор „Плодове и зеленчуци” е 58 198 746 евро, стана ясно от информационната кампания на агроминистерството за директните плащания.

Призив от МЗХ за Кампания 2024: Чертайте през службите по земеделие

Тук попадат интервенциите за: плодови насаждения до встъпването им в плододаване; зеленчуци (домати, краставици, корнишони, и патладжани); пипер; лук и чесан; моркови, зеле, дини и пъпеши; плодове и зеленчуци в планинските райони, протеинови култури; плодове; производство на семена от картофи. 

Последната интервенция е нова, тъй като в новия програмен период катрофите отпаднаха от обвързаната подкрепа. Бюджетът по нея е  419 400 евро, а кандидатите трябва да имат най-малко 0,5 ха с картофи за семена полско производство.



Друга новост е, че през 2024 г. за плодовете и зеленчуците отпада изискването за предоставяне на документи за закупени семена и посадъчен материал. То се заменя с изискването земеделецът да предостави опис, заверен от агроном. Нужно е да се приложи и дипломата на агронома, който е заверил описа. Земеделският стопанин следва да съхранява и предоставя посочените в описа документи при евентуална проверка на място.

Вече не носите самите етикети и документации, пазите ги в стопанството, правите опис. След одобрение на Наредбата ще бъде изготвена и съответна бланка за описа. Този опис, който ви е заверен от агроном, ще се приложи в СЕУ, като идеята е да бъде в същия период, в който се подават документите за реализация, за да няма объркване на дейностите (тоест януари 2025 г.)”, каза в отговор на фермерски въпрос Кристина Йорданова, експерт в Дирекция „Директни плащания” на МЗХ, по време на информационната среща в Пазарджик.

Като алтернатива на това изискване все пак се запазва възможността за предоставяне на фактури за закупени семена и посадъчен материал, издадени на името на бенефициента, допълни тя.

Разделянето на интервенциите за плодове на две, където сливите и десертното грозде бяха с по-ниска ставка, също отпада тази година. На практика при плодовете обвързаната подкрепа добива вида от 2015 г. и вече всички плодови култури са събрани в една интервенция.Сливите и десертното грозде ще се подпомагат със същата ставка, с каквато станалите плодове.

В интервенцията за плодовете ще се прилага и модулация, което означава по-високо подпомагане за първите 30 ха, заявени по стопанството и по-ниска ставка за площите над тях.





Диференцирането в подпомагането между отопляеми и неотопляеми оранжерии, за което секторът толкова много настояваше, ще се осъществи, но от Кампания 2025. Промени има и по отношение на минималните и средни добиви на реализираните количества, които се изискват в интервенцията за обвързано подпомагане на доходите за оранжерийни зеленчуци, а именно:

- домати в оранжерии: минимален добив от 72 000 кг/ха и среден добив от 125 000 кг/ха;

- пипер в оранжерии: минимален добив от 45 000 кг/ха и среден добив от 65 000 кг/ха;

- краставици в оранжерии: минимален добив от 81 000 кг/ха и среден добив от 200 000 кг/ха;

- ягоди в оранжерии: минимален добив от 10 000 кг/ха и среден добив от 17 500 кг/ха;

- малини в оранжерии: минимален добив от 9000 кг/ха и среден добив от 13 500 кг/ха.


Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg  

CAP4US






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: