Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Кантарджиев: Преболедувалите могат да се ваксинират само с 1 доза
Автор: Екип Ruse24.bg 10:07 / 27.02.2021Коментари (0)1038
© БГНЕС
Решението за "зелените коридори“ беше добро и на много места те все още работят, днес пристигат 52 800 дози от ваксината на "АстраЗенека“ – те веднага ще бъдат разпределени в страната. Това обяви в "Тази събота“ по Би Ти Ви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той добави, че в понеделник очакваме още 12 хил. дози от препарата на "Пфайзер“. Тази седмица стана ясно, че страната ни ще получи заявените ваксини от "АстраЗенека“ не само със забавяне, но и в значително по-малки количества“. Все още няма и яснота кога отново ще заработят т.нар. "зелени коридори“ за ваксиниране срещу коронавирус в столицата и големите градове.

Недостигът на ваксини

"Проблемът е в целия свят, не само в България. Наши сънародници в чужбина постоянно ми пишат дали да идват, за да се ваксинират у нас. Защото навсякъде има затруднения. Сключиха се договори за огромни средства и сега ние очаквахме едно ритмично снабдяване. За съжаление, са такъв вид лекарства, че имат технологични проблеми и има забавяне“, каза проф. Кантарджиев.

По думите му няма опасност хората, които вече са си поставили първа доза – да останат без втора игла. И все пак, ако това се случи не трябва да се притесняват, защото основният имунитет се постига с първия прием на препарата, а с втория – се повишава с още 10-15%. Той обясни, че по принцип втора доза се слага при епидемии, за да се достигне по-голямо покритие в населението.

На въпрос дали хората могат да си сложат втора доза-защита на производител, различна от първоначално инжектираната, проф. Кантарджиев, че в характеристиките на препаратите не се упоменава тази възможност, но от медицинска гледна точка е възможно и в момента се правят подобни проучвания.

Според него е логично твърдението преболедувалите COVID-19 да се ваксинират само с една доза. "Най-добрият имунитет се получава след преболедуване, обаче прекаралите го тежко се притесняват и искат да се ваксинират. Тези хора трябва да изчакат три месеца, за да се възстанови имунитетът – не че ще навреди, но няма да има същия ефект. За преболедували една доза е достатъчна“, добави той. Проф. Кантарджиев заяви, че до 10 дни се очаква решението на европейските регулатори и за ваксината на "Джонсън и Джонсън“, която вече е разрешена за употреба в САЩ.

Още по темата: общо новини по темата: 11878
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: