Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Кап. Орлин Станчев: Не видяхме да има "Капитан по спасяването" на Vera Su
Автор: Екип Ruse24.bg 11:44 / 08.10.2021Коментари (0)406
© Радио Варна
Повечето морски държави имат необходимата процедура за действие при подобен инцидент. В такива случаи незабавно се назначава т.нар.Капитан по спасяването (Salvidge master). Той не е член на екипажа, а специалист по спасяване. Този човек отива на място и координира цялата дейност по спасителните операции. Нещо, което в не видяхме в случая с Vera Su.

Това коментира в предаването "Новият ден“ кап.Орлин Станчев, дългогодишен суперинтедант и корабен оператор във фирми в Кипър и Великобритания. Налагало му се е да организира и спасителни операции. Всяко засядане е строго специфично и не може да се каже, че има точна методика за спасяване. Затова Капитанът по спасяването изработва конкретния план за действие, допълни морският специалист.

Първите 20-т дни по този случай в България не беше направено абсолютно нищо, каза още кап.Станчев. Двете основни причини, които могат да доведат до засядане са преумора и вахтения на мостика да е заспал или да са употребили алкохол, което също води до заспиване. Не говоря за третата причина, която е умишлено засядане, понеже корабът е 32-ве годишен, за да се вземе застраховката. Товарът също е застрахован. Това, обаче е работа на прокурора и на криминалист. В никакъв случай не може да бъде поради объркване.

4 бала вятър или вълна, ако ги спира какво да говорим, ако стане по-лошо времето. Това не е спасителна операция все още. А навлизаме в средата на есента и предстои сезона на зимните щормове. Корабът ще се разбие и товарът ще отиде на дъното, прогнозира кап.Станчев. 

Изводът от този инцидент е, че българската държава трябва да вземе мерки да възстанови морското спасяване. Нямаме един спасителен кораб. Може ли Трафик контролът да вдигне един хеликоптер и да го прати на място, след като от кораба не са отговорили на повикванията им? Засега не може, коментира още кап.Орлин Станчев.

Вчера окръжната прокуратура в Добрич реши, капитанът и вторият помощник-капитан да бъдат привлечени като обвиняеми за инцидента. Днес се очакват следователи от Националната следствена служба, която поема делото за наблюдение.

Още по темата: общо новини по темата: 56
13.01.2023 »
28.09.2022 »
06.12.2021 »
01.12.2021 »
01.12.2021 »
01.12.2021 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: