Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Кардиоложка от Варна отива на съд за смъртта на пациент
Автор: Пламена Николова 13:07 / 06.01.2022Коментари (0)481
©
Илюстрация
Окръжна прокуратура - Варна предаде на съд 63-годишната Т.В. – лекар-кардиолог в специализирано болнично заведение, за причиняване смъртта на пациент, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – лекарска дейност - престъпление по член 123, ал. 1 от НК, съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура във Варна.

След като паднал от стълба в двора на дома си и пострадал сериозно, възрастен мъж от Варна бил приет в болнично заведение, където били констатирани травми на ляв крак и фрактура на ляво рамо. Насрочена била планова операция относно второто счупване, която минала успешно и пациентът бил настанен в болнична стая за наблюдение.

Вечерта след операцията пострадалият се оплакал от силни болки в областта на гърдите и недостиг на въздух, както и от силни коремни болки. Взети били незабавни мерки от страна на дежурните лекари, назначени били изследвания. След като резултатите от тях били готови дежурният лекар незабавно назначил консулт с кардиолог, поради съмнения за възникнал инфаркт на миокарда.

Лекарят, който извършил консулта, потвърдил съмненията и последвали действия по преместване на възрастния мъж в специализирано болнично заведение, където да започнат незабавни действия по подобряване на състоянието му.

Рано сутринта, при пристигане в специализираното болнично заведение, пострадалият бил приет от дежурния лекар в приемен кабинет – обвиняемата Т.В. Поставена му била маска за подаване на кислород и включен пулсиометър. Въпреки подаването на кислород, пострадалият продължил да се оплаква от силни болки в гърдите и недостиг на въздух.

Около 30 минути след пристигането му в болницата, в стаята където бил настанен, влязла обвиняемата, която без да извърши обстоен преглед и да назначи изследвания относно оплакванията на болния заявила, че била готова с анамнезата и че следва пациентът да бъде върнат обратно в лечебното заведение, откъдето идвал.

При връщането на пострадалия, дежурен лекар констатирал, че състоянието му било изключително тежко и не позволявало да бъде хоспитализиран отново там с оглед необходимостта от спешни и интензивни грижи. След консулт с лекар – реаниматор пострадалият мъж бил приет в отделението по реанимация в МБАЛ "Св. Анна“ – Варна. Там се установило, че той се намира в кардиогенен шок и изключително тежко състояние. Въпреки предприетите реанимационни действия мъжът починал в следобедните часове на същия ден.

Съгласно назначената по делото повторна петорна съдебно-медицинска експертиза причина за смъртта на пациента била остър инфаркт на миокарда, протекъл усложнено с остра сърдечна недостатъчност – кардиогенен шок и белодробен оток.

Заключението на вещите лица по посочената експертиза било, че при възникналия миокарден инфаркт пациентът следвало да бъде приет незабавно в специализирано заведение по кардиология, което не се случило.

В медицинското направление за връщане в първото болнично заведение пък била отразена неправилна диагноза, като не бил разпознат миокардния инфаркт, въпреки многото индикации за това състояние. В разчитането на ЕКГ не били интерпретирани исхемичните промени и не била разпозната острата сърдечна недостатъчност, която била интерпретирана неправилно като хронична застойна сърдечна недостатъчност.

Предстои делото срещу 63-годишната Т.В. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде призната за виновна, законът предвижда наказание "лишаване от свобода“ за срок от една до шест години.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: