Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
"Кауфланд" тежко удари родните овцевъди, пусна евтино агнешко за празниците от Северна Македония
Автор: Екип Ruse24.bg 16:45 / 22.03.2022Коментари (12)721
Веригата магазини "Кауфланд“ в България нанесе пореден тежък удар на родните овцевъди, като пусна в навечерието на Великденската кампания евтино агнешко месо от Северна Македония. Не е ясно дали евтиното македонско агнешко съдържа завишени нива на антибиотици, хормони и забранени в ЕС субстанции.

"Цената на месото е с 30% по-ниска от тази на българските производители, а родният потребител няма никакви гаранции, че месото не съдържа завишени нива на антибиотици, хормони, ваксини, химически и други субстанции", коментира за Агроновините Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

"Северна Македония, като трета страна, има споразумение за асоцииране с Европейския съюз, което от 2005 г. й дава право да внася безмитно у нас агнешко месо. 30% по-ниската цена се постига от факта, че Скопие трябва да сзапва много по-малко регулации, които са задължителни за страните членки на ЕС, сред които и България", подчерта Караколев.

"Когато имаш по-малко регулаци и изисквания, имаш по-малко инвестиции и себестойност на дадения продукт. От друга страна обаче на това месо не се вижда печат, който да се съдържа информация и код от страната на произход, за да е ясно на българския потребител какво ще сложи на трапезата си. Той няма никаква гаранция, че това "евтино“ агнешко месо не съдържа завишени нива на антибиотици, хормони, ГМО, химия. В Северна Македония, както и в Сърбия, не е забранено влагането във фуражите на месокостно или трупно брашно, което се произвежда от мъртви животни и е забранено в ЕС“, каза още Караколев.

Според най-голямата овцевъдна и козевъдна асоциация у нас, с търговската си политика "Кауфланд“ нанася тежък морален удар върху българското животновъдство и внася тежък смут на родния пазар.

"По време на Великденската кампания "Кауфланд“ продава средно 60-70 тона агнешко. От тях печелят около 180 000-200 000 лева и ще смажат целия български пазар. Това за германската верига е нищо като приход, но по този начин се внушава на потребителя, че българските производители продават на космически цени, а македонците могат по-евтино. Само тръбят лозунги че подкрепят родното, а на практика го унищожават. Германската верига дава ясен знак, че не я интересува ситуацията на българския животновъд. Дъмпинговият им внос ще стимулира всички кланици и търговци да предпочетат "евтиното“ македонско месо, пред висококачественото българско. В тази тежка пазарна ситуация, в която комбинираните фуражи стигнаха космически цени, българските производители нямат никаква гаранция, че ще успеят да реализират продукцията си. Фермерите ни ще бъдат принудени да продават под себестойност, само и само да пласират стоката си“, подчерта съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Симеон Караколев изрази възмущението си и във Фейсбук, научи Sofia24.bg. Ето цялата публикация без редакторска намеса:

Сърдечно “благодаря" на Kaufland Bulgaria за навременната подкрепа на родните овцевъди! В тази сложна и тежка икономическа обстановка за българските животновъди тази “акция" се явява силна и навременна подкрепа!! Това да пуснеш с 30 % по-евтино македонско агнешко в началото на Великденската кампания е “точно в целта" за българските овцевъди!!

Ето защо настояваме Министерство на земеделието и управляващите да се замислят дали не е по-добре да подпомагат директно Кауфланд или пък македонските овцевъди?! На тях ще разчитате да осигурят продоволствието при нужда!!

P.S. Кауфланд много обичат да обявяват гръмко в патриотични рекламни кампании, че подкрепяте родните производители… явно Кауфланд не познава добре границите на държавата ни и все още смята, че България е на три морета - Kiril Petkov, Assen Vassilev, Momchil Nekov, Ivan Hristanov, Hristo Daskalov

Още по темата: общо новини по темата: 91
30.04.2022 »
27.04.2022 »
26.04.2022 »
25.04.2022 »
25.04.2022 »
25.04.2022 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Koгато е нещо в полза на производителите, тогава е пазарна икономика, но когато нещо е против техния интерес - рИвЪт. Ами пуснете си стоката на пазара, а ние, потребителите ще преценим от кое да купим. В този дух защо не ревете и за вносните пилешки бутчета, цели баджаци. За да са такива яки сигурно и те са хакани с антибиотици, ама хората ги купуват.
+1
 
 
Поздравления - това е конкуренцията. Нека потребителят реши кое му е по-изгодно и по-качествено. После и със сиренето, кашкавала и т.н. Стягай се другарю Зоров - лапоцането свършва.
Aнонимен
на 22.03.2022 г.
0
 
 
Овчето е достатъчно скъпо
+2
 
 
Ами да разбира се,че човек ще вземе по-евтиното,българските производители да се замислят малко,че ако искат клиенти не трябва да гледат само печелбата на принципа "ден година храни" и точно когато стоката започне да се продава да вдигат цените,ами няма да стане,фалирайте тогава
-1
 
 
Баце да си купиш агнешко от Кауфа трябва току що да излизаш от лоботомия...,НИКОГА,никога от Кауфа хора каквото и да е.....по-добре по-малко,но кочествено отколкото да пълнете джоба на Ханс.....!
+2
 
 
Пуснете го по скъпо да нахраним Симеон Караколев . Да си изнася неговото в Саудитска Арабия. Не се знаело какво имало в македонското месо. Ами попитайте. Има държавен санитарен контрол,ХЕИ,лаборатории.
+1
 
 
другарю караколефъ,за да наврете веригата *Кауфланд* на слона под опашката,направете масово,повтарям,МАСОВО изследване на предлаганото агнешко за наличие на забранени вещества в него.И докажете вашите твърдения.Тогава ще спрем да купуваме *гадния ефтинджос*.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Великден 2024 г.
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: