Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Казусът с разменените бебета: Говорят адвокатът на "Шейново" и външен консултант на лечебното заведение
Автор: Екип Ruse24.bg 10:16 / 30.01.2023Коментари (0)680
© bTV
Защо болница "Шейново" остави на съда да реши за обезщетенията за разменените бебета?

"Страната, която предявява иска за обезщетение, се натоварва и с разноските по делото. Размерът на държавната такса, която семействата трябва платят, за да стартират делото за получаване на обезщетение, е 4% от предявената сума - в случая 300 000 лева. Така те трябва да дадат по 12 000 лева държавна такса“. Това обясниха пред bTV адвокатът на "Шейново“ Величка Костадинова и адвокат Мария Шаркова, външен консултант на лечебното заведение.

"Поисканото обезщетение от 300 хиляди лева е твърде високо. Това мое становище идва след анализ и след като съм прегледала близо 600 дела в областта на медицинските грешки, както и други дела, по които са присъждани обезщетения за неимуществени вреди. При прегледа установих, че подобна сума е присъждана изключително рядко в много малко случаи, и то такива, които са свързани с много тежки физически увреждания или смърт на дете“, обясни адвокат Мария Шаркова.

"Заради това, че случаят е без аналог, не означава, че трябва да се присъди безпрецедентно голямо обезщетение“, каза още тя.

"Има немедицински случай, при който е незаконно повдигнато обвинение, а след това полученото обезщетение е 200 000 лева. Но то е за човек, който е бил задържан и лишен от свобода с мярка за неотклонение, а последиците за психиката му са били много сериозни“, коментира Шаркова.

Адвокат на едно от семействата с разменените бебета критикува липсата на съответно предложение от страна на болницата, след като за нея сумата от 300 000 лева е твърде голяма. "Очаквах всичко да се разреши доброволно, дори да не бъде за претендираната от нас сума. Но да бъде предложено справедливо обезщетение. Родителите свикват с новото бебе. Това се отразява много трайно на психиката“, посочва юристът.

"Нашият колега и до момента не е предявил претенция в лечебното заведение. В този случай болницата няма как предполага какъв би бил реалният размер на обезщетение, още повече да излезе с насрещно предложение на несъществуващо искане за заплащане на обезщетение“, коментира адвокатът на "Шейново“ Величка Костадинова.

"До момента единственото заявено е искане за заплащане на обезщетение от страна на колегата Мангъров, който представлява една от майките и още две лица, които са посочени в искането. Сумата, която е претендирана, е 300 000 лева. Публично колегата обяви тази сума, като посочи и срок от 10 дни. Не е имало никаква друга комуникация между лечебното заведение и адвокатите за провеждане на допълнителна среща“, обясни още тя.

"Ръководството на болницата се запозна с анализа на колегата Шаркова и прие решение спорът да бъде насочен към съда. Няма пречка да се случи споразумение и в самия съдебен процес“, посочи Костадинова.

Още по темата: общо новини по темата: 46
05.03.2024 »
05.10.2023 »
04.10.2023 »
03.10.2023 »
03.10.2023 »
02.10.2023 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мартенски музикални дни 2024
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: