Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Кирил Петков: Три язовира у нас са безстопанствени
Автор: Екип Ruse24.bg 12:31 / 14.06.2021Коментари (0)579
©
Служебният министър на икономиката Кирил Петков заяви пред журналисти, че още днес ще поиска обяснение от Държавната консолидационна компания /ДКК/ защо шест месеца не е предала на Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите три язовира, които "Монтажи" е предала на ДКК и те все още не са влезли в експлоатация, предаде БТА.

"За мен това е безстопанственост", допълни министърът.

Министърът съобщи, че ще поиска АДФИ да направи проверка на трите съоръжения във връзка със завишените цени на ремонтите на язовирите, които се намират край Ловеч и Сливен.

Министърът е проверил язовирите "Пазар дере", "Златин войвода 3" и "Златин войвода 4". В съоръженията няма вода и са затревени. Министърът каза, че на 31 декември миналата година трите язовира са предадени от държавната фирма "Монтажи" към ДКК, но досега не са предадени на Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите.

"Това означава, че тези три язовира, въпреки че парите са платени за тях и ремонтите са завършени на 31 декември, още не са влезли в експлоатация, заяви министърът и допълни, че по закон те не могат да бъдат завирявани и не могат да се ползват за поливане и за другите им цели. Това е безстопанственост, при която парите са похарчени, язовирите са изградени, но протоколи за предаване не са довършени", коментира икономическият министър.

Проверката е установила, че транспортните разходи за трите язовира са еднакви - 1,16 лева за тонкилометър за превозване на скална и земна маса, което по думите на министъра е в пъти по-скъпо от пазарната цена. Цените за бетона са съответно 219 лева и по 214 лева за кубик и не включват превоз, кофраж и армировка.

Министърът посочи, че за него е важно тези язовири да се използват.

Той съобщи, че ще издаде заповед, с която ще разпореди договорите за ремонт на съоръженията се проверяват от Комисията за прозрачност и контрол към министъра, като целта е да се спестят пари на данъкоплатците и да няма подобни забавяния от шест месеца за влизане на ремонтираните обекти в експлоатация. В отговор на въпрос министърът уточни, че поради факта, че Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите не може да използва трите съоръжения, се е наложило отваряне на шлюзовете им след всеки по-голям дъжд, защото тези язовири се водят все още в ремонт, което значи, че не са годни за завиряване.

Ремонтът на язовир "Пазар дере" струва 2,350 млн.лева, на "Златин войвода 3" - 1,913 млн.лева, на "Златин войвода 4" - 547 000 лева.

По отношение на "Монтажи" министърът каза, че над 82 процента от всички договори са концентрирани между 6 и 8 компании. И Ловеч, и в Сливен една и съща фирма е извършила дейността, допълни министърът.

Той съобщи, че се прави документална проверка по договорите, като напомни, че ремонтите на десет язовира са завършени, а има сто отворени строителни площадки.

"Общо над 400 язовира са за ремонт, това са малки обекти в страната и за ремонта им са осигурени 631 млн.лева, от които 500 млн.лева са от бюджета на държавата, а 130 млн. лева от ББР. "

Министърът посочи, че ще изиска приоритизацията на работата по тези язовири да е функция на риска.

Той коментира в отговор на въпрос, че в момента тези държавни дружества имат собствен надзор и управители.

"Уволнение не може стане преди да се направи нов конкурс за нови членове и направи аналогия със ситуацията в ББР. Аз ви гарантирам, че докогато сме тук, всеки ден ще работим тези промени да станат", заяви министърът и добави, че се надява скоро ББР да има нов надзор и ДКК да се управлява по-прозрачно и ефективно, а фирми като "Монтажи" да работят в правомерно.

В отговор на въпрос министърът коментира, че се поддържа непрекъсната връзка с МФ за държавните предприятия във връзка със Закона "Магнитски", до момента няма дружества с принципал Министерството на икономиката, които да са включени в списъците на МФ.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Гергьовден 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Covid-19
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: