Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Кое е най-разпространеното сексуално-трансмисивно заболяване?
Автор: Екип Ruse24.bg 12:27 / 04.02.2020Коментари (0)626
©
Кое е най-разпространеното сексуално-трансмисивно заболяване? Много българи не си дават сметката, че това е HPV-инфекцията (човешки папиломен вирус), тъй като 80% от женското население се среща веднъж в живота си с папиломния вирус, обясни д-р Юммю Коскот, специалист от акушеро-гинекологичното отделение в УМБАЛ "Пловдив“. Тя заяви, че при повечето от пациентките инфекцията е преходна.

За период от 2 години при 90 % от случаите настъпва самоизлекуване благодарение на клетъчно-медиирания имунитет. Самоизлекуването не се свързва с изграждането на стабилен имунитет, т.е. жената може да се зарази повторно с HPV. Проблемът с вируса е, че той има водеща роля в етиопатогенeзата на преканцерозите и рака на маточната шийка, за което немският проф. Харалд Цур Хаузен през 2008 год. получава Нобелова награда.

Тази неоплазия е значимо медико-социално онкологично заболяване, а в България заема второ място в структурата на гинекологичните неоплазии и пето място в общата онкозаболеваемост при жените.

Съобщават се около 200 типа HPV, от които 50-60 засягат гениталния тракт. В зависимост от биологичния им ефект се разделят на две групи: нискорисковите типове - причиняват аногенитални брадавици, а високорисковите се асоциират с преноплазията и неоплазията на цервикса, от тях 2 разновидности (тип 16 и 18) са отговорни за 70% от случаите на рак на маточната шийка.

В малък процент от случаите HPV-инфекцията персистира (б.а. - продължава) и напредва от предрак- към рак на цервикса. Периодът между инфектирането до развитието на неоплазия е средно 10-20 години.

Първичната профилактика има за цел контрол и елиминиране на причинител на заболяването, която се осъществява благодарение на създадените ваксини срещу папиломния вирус- четиривалентна Silgard (HPV 16,18, 11,6) и двувалентна Cervarix (HPV 16, 18). Като те са въведени в задължителния имунизационен календар на някои европейски държави, но у нас поставянето е по желание. И въпреки че цената е висока, има родители, които ги поставят на децата си, посочи д-р Коскот. Разработват се нови ваксини и срещу другите генотипове HPV.

Вторичната профилактика има за цел откриването на нискостепенните, високостепенните лезии и злокачествения процес в ранен стадий.Това е възможно благодарение на цитонамазка ( РАР тест), HPV- типизация, последвана при необходимост от колпоскопия и прицелна биопсия.

Открит в стадий на пренеоплазия, лечението се състои в премахването на изменения участък, а при ранен стадий на рака на маточната шийка е възможно прилагането на органосъхраняващи оперативни интервенции, при които се запазват репродуктивните възможности.

За намаляване на заболеваемостта от рак на маточната шийка е от изключителна важност провеждането на годишни профилактични гинекологични прегледи, посочи д-р Коскот. В бъдеще със създаването на ваксини срещу по голямата част от HPV- типовете и въвеждането им в имунизационните календари на повечето страни, ракът на маточната шийка от медико- социално заболяване ще се превърне в рядка неоплазия.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: