Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Кой е правилният начин за съхранение на маслото?
Автор: Екип Ruse24.bg 11:56 / 13.06.2023Коментари (0)248
©
Вероятно сме си задавали въпроса - дали е добре да съхраняваме маслото в хладилника, да го оставим на стайна температура преди употреба или винаги да стои на плота, в готовност за намазване?

Отговорът на този въпрос, оказва се, не е еднозначен. Много експерти смятат, че не са нужни конкретни насоки в това отношение. "Честно казано, аз съм оставяла маслото за дълго извън хладилника и съм го консумирала с чиста съвест", казва пред Today Жанин Флахърти, вицепрезидент по безопасността на храните във Vital Farms. "Маслото е с високо съдържание на мазнини и ниско на влага, което го предпазва от развитието на бактерии, особено ако пък е и осолено. A солта се е използвала за запазване на храната още в Древен Египет."

И все пак Флахърти препоръчва маслото да е на стайна температура не повече от няколко дни, до две седмици. Най-добре е да държи в непрозрачен покрит съд, за да се предотврати всякаква възможност за окисляване.

Според някои други пък, колкото по-твърдо е маслото, толкова е по-добро (и вкусно). Френският шеф-готвач Жак Пепен го предпочита винаги студено - подобно на датчаните, които дори имат специална дума за парче масло, което е достатъчно твърдо, за да останат по него следи от зъби, когато го захапеш. А именно tandsmør.

Но проблемът с твърдото масло е, че трудно се разнася. Затова Пепен споделя, че използва белачка за зеленчуци, за да "обсипва" препечения хляб с парченца студено масло - подобно на прясно настърган пармезан върху паста.

И като цяло за онези, които предпочитат да държат маслото си в хладилника, но се нуждаят от бърз начин да получат гладка и мека консистенция, има един лесен трик: в стъклена чаша изсипваме гореща вода за кратко. След това я изпразваме и я захлупваме върху парчето масло, което предварително сме отрязали. Така след около 10 минути ще имаме меко масло, пише lifestyle.bg.

От значение е и какво точно масло пазаруваме. С колкото по-високо съдържание на мазнини е, толкова по-дълго ще се запазят качествата му, дори и да се остави на открито. Препоръчително е съдържанието на поне 80% маслени мазнини.

По-малкото съдържание на вода също влияе на вкуса при печене и готвене и помага за по-бързото омекване на маслото, когато се извади от хладилника.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бойни спортове
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: