Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Кои са евродепутатите, които ще пишат новата ОСП?
Автор: Екип на Ruse24.bg 15:46 / 11.07.2019Коментари (0)148
©
Комисията по земеделие към Европейския парламент (ЕП) вече избра своя нов председател и двама зам.-председатели. Начело застана Норберт Линс от Европейската народна партия (ЕНП), която има най-много представители в деветия мандат на комисията. 

Реформата на ОСП - това, което Европарламентът не успя да довърши

Разбор на останалите членове, които ще диктуват Общата селскостопанска политика (ОСП) за следващите пет години, прави Алън Матюс, почетен професор по европейската селскостопанска политика в Министерството на икономиката в колежа Тринити, Дъблин.

Какъв е парламентарният опит на членовете на земеделската комисия?

Любопитен е броят на новите лица. Малко над половината – 26 от 48-те евродепутати (54%), са в ЕП за първи път. Има и такива, които вече са били вътре, но не са нищили проблемите на фермерите. Всъщност само 15 от общо 48-те членове (31%) са били в състава на предходната комисия. Този дял би бил малко по-висок, ако се добавят и онези евродепутати, които вече са били заместници. 

таблица: Алън Матюс

Какъв е политическият състав?

Промените в комисията отразяват цялостното развитие в състава на ЕП. С по-малко места в сравнение с предишния мандат имат ЕНП и PSD, докато представителите на Renew Europe се увеличават от 4 на 7, а на Зелените – от 3 на 5. Тъй като общият брой на местата е с 2 повече, делът на страните членки се е увеличил само от 67% на 71%.

В Комисията по земеделие за представени 16 страни членки, което означава, че липсват останалите 12. С най-много представители са Италия, Франция и Испания. Като цяло централните и източните страни са добре представени, тъй като имат общо 11 членове. Те са от Чехия, Румъния, Полша, Литва и Унгария. България за поредна година няма активни членове, но затова пък има трима евродепутати със статут на заместници.

38% от членовете на комисията са жени, което отразява общия дял на жените (40%) в новия ЕП. Възрастовите групи се движат в широк диапазон, като най-възрастният е на 70 години, а най-младият – на 35 години.

Каква е образователната подготовка на новите членове?

С университетска степен на образование са 31 от общо 48-те членове на комисията, като някои от тях имат повече от една степен. Най-голяма група са евродепутатите, чието образование е свързано със селското стопанство. Има и такива с познания в областта на комуникационните технологии, икономика, философия, право, медицина, инженерство и др.

таблица: Алън Матюс

Какъв професионален опит притежават?

Много от членовете на предишната комисия са били или земеделски производители, или в тясно сътрудничество със организации в този сектор. Времето ще покаже дали тази тенденция ще се запази, но на пръв поглед селскостопанският сектор продължава да има контрол и върху новата комисия, анализира Алън Матюс.

Той цитира статистиката, според която 10 от 48-те членове са земеделски производители. Трима от тях са биологични земеделски стопани (всички те са от Зелените) и вероятно ще имат различен поглед върху някои въпроси на ОСП спрямо своите колеги в Комисията.

Тук могат да се добавят и онези евродепутати, които са женени за земеделски стопанин и чийто доход зависи от селското стопанство. По този критерий може да бъде добавен още един член. Други пък са родени в земеделски семейства. Групата може да бъде разширена с още трима евродепутати, които преди това са членували в асоциации на земеделски производители. Сред останалите има още бивши министри на земеделието и дори бивш еврокомисар по земеделието и развитието на селските райони.

Така, ако списъкът се разшири, излиза, че най-малко 21 от общо 48-те членове на комисията (44%) са или земеделски стопани, или са защитавали селскостопанските интереси в някакъв етап от своята кариера. Разбира се, не трябва да се пренебрегват и експертните познания на останалите евродепутати, сред които има петима журналисти и бивши министри в други ресори.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.



 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: