Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Колко поискаха полицаите, хванати с подкуп, за да прикрият катастрофа?
Автор: Екип Ruse24.bg 08:52 / 29.06.2023Коментари (0)298
©
Задържаха полицаи, поискали пари, за да прикрият катастрофа. Според информацията преди по-малко от месец униформените приели подкуп от шофьор, който е блъснал мотоциклетист. Твърди се, че полицаи от 2-ро РУ в София са поискали от нарушителя 10 000 лева. Срещу получаването на тази сума записали в документацията, че не са открили водача на мястото на инцидента.

От МВР потвърдиха за NOVA, че при акцията са арестувани униформени, но официална информация ще дадат в следващите дни. Очаква се прокуратурата да прецени какви обвинения да повдигне на служителите на реда. Какви мерки са нужни за справяне с корупцията във Вътрешното министерство в "Здравей, България" коментира криминалистът Иван Савов.

"Много е трудно да се докаже дали са били 10 000, или 1000 лева. Видно обаче има корупционна практика, която не е изолирана. За съжаление, това е пореден подобен случай, който фрапира, тъй като става въпрос за причинено ПТП с пострадал", каза той.

По думите на Савов е много трудно да се докаже получаването на парите, но не е невъзможно. "Доказването на корупционни практики винаги изисква използването на СРС, белязване на парите или нещо друго. Знаем, че има камера, която ги е заснела. Не сме сигурни до каква степен обаче това ще изиграе решаваща роля за разплитане на казуса", посочи криминалистът.

Той обясни, че сигнал за настъпило произшествие се получава първо в дежурната част на управлението, където обикновено работят трима или четирима служители. "Те сформират група, която да извърши оглед на място. Ако няма пострадал - полицаите просто запазват местопроизшествието", уточни Савов.

Криминалистът посочи, че в обичайния случай униформените, които отиват да запазят местопроизшествието, са тези, които биха могли да манипулират събитието. "Пишат една докладна записка до началника на управлението, че са посетили такова произшествие и не са установили водачът да е на мястото", разясни той.

Как се стига до подобни казуси, Савов коментира: "Чувство за безнаказаност и господство над положението. Подозирам, че не е единствен случай, а чувство за рутина. Годините отрицателен подбор водят до това, че в системата има хора, които не притежават моралните качества да са служители на МВР. Без покровителство на някой началник на средно ниво, това няма как да се случи", категоричен е криминалистът. 

"Да не говорим, че имаше една охранителна структура в МВР, за която се говореше, че потоците вървят чак до Министерството. Специализирана охранителна структура, за която много се изписа и се опитаха да я героизират. За съжаление, във всяко едно управление има по няколко гнили ябълки", заключи той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: