Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Колко ви е хумусът?
Автор: Екип на Ruse24.bg 13:38 / 05.01.2021Коментари (0)244
©
Експерти по почвата разработиха приложение за проверка на хумуса в почвата. Софтуерът прави снимка на почвения слой, открива координатите на масива и определя текущото съдържание на хумус в съответния блок. 

Експерти предлагат повече екологични мерки в новата ОСП

Изграждането на хумуса в почвата активно допринася за опазването на климата. 58 процента от хумуса е въглерод. А целевото му натрупване свързва въглерода с атмосферата. Освен това помага за намаляване на парниковите газове, които пък оказват влияние върху климата.

Инструментът CarboCheck на института Thünen, Германия е нов софтуер, който предвижда промените в хумусното наличие в почвата. Приложението прогнозира и развитието на съдържанието на въглерод във времето. Инструментът изчислява дали хумусът се разгражда или натрупва. И накрая, но не и на последно място - приложението балансира текущото съдържание на хумус в почвата.

Как работи?

CarboCheck оценява съдържанието на хумус чрез снимка на почвата и местоположението на мобилния телефон. Въз основа на тези стойности, софтуерът предвижда как ще се развива съдържанието на хумус / въглерод в почвата с течение на времето.

CPix помага за това. Това е алгоритъм, въз основа на данните от официалното проучване на състоянието на почвата в Германия. Неговата цел е да наложи спектралните цветове на снимката с органичното съдържание на въглерод от проучването. Тук са включени геоданните.

CPix също така съдържа функция за оценка. Това позволява изчисленото съдържание на въглерод за дадено поле да бъде сравнено със съдържанието, типично за местоположението. След това определената стойност на въглерода може да бъде преобразувана в съдържанието на хумус.

Подобно приложение вече съществува и се използва в Шотландия. Там то е разработено от Института Джеймс Хътън в Абърдийн. 

 



Снимка: © www.thuenen.de

Какво е точното съдържание на хумус?

Приложението CarboCheck е интегрирано в софтуер за земеделските парцели, което означава, че не е необходимо ръчно въвеждане на данни. А резултатът за точното съдържание на хумуса се показва под формата на светофар:

  • зелено = натрупване на хумус;
  • жълто = без промяна;
  • червено = разграждане на хумуса.

     
Увеличаване на съдържанието на хумус

Проучването за почвата в Германия беше направено през изминалата година. Взеха се проби от повече от 3100 места, а след това данните се интегрираха в приложението, за което пишем. Това е една съвместна инициатива на науката и на земеделското министерство в Германия, от която само можем да се учим.
Именно това приложение, както и анализа за почвата в Германия, е част от мерките на страната за справянето с климатичните промени. А най-вероятно и самото приложение ще бъде добавено в техния Стратегически план за новата Обща селскостопанска политика (ОСП), като част от инструментариума, с който фермерите могат да подобрят почвата и да се справят с парниковите газове.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Крал Чарлз е болен от рак
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: