Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Комисия разследва за полицейско насилие на протестите срещу БФС, взаимни обиди между управляващи и опозиция при избора на председател
Автор: Самуил Иванов 10:31 / 24.11.2023Коментари (0)413
©
Със 123 гласа "за“ парламентът реши да създаде временна комисия, която да установи имало ли полицейско насилие на протестите срещу БФС в Народното събрание, предаде репортер на "Фокус“.

Комисията ще се състои от 18 членове – по трима представители на всяка парламентарна група. Тя ще работи за период от 1 месец, а след това ще изготви доклад за резултатите от установените факти, както и предложения за законодателни промени, ако това е нужно.  

От ГЕРБ-СДС представителите ще бъдат Рая Назарян, Радомир Чолаков и Маноил Манев. От ПП-ДБ издигнаха Атанас Атанасов, Надежда Йорданова и Явор Божанков. От "Възраждане“ – Светослав Тодоров, Александър Рангелов и Цвета Рангелова. От ДПС – Хамид Хамид, Халил Летифов и Валентин Тончев. От БСП – Иван Иванов, Иван Ченечев и Христо Проданов, а от ИТН – Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев и Станислав Богдански.

За председател на комисията бе издигнат Атанас Атанасов. Това обаче не мина без скандали и взаимни обвинения. 

Сред кандидатите бяха Атанас Атанасов и Цвета Рангелов. Любитен бе фактът, че при първото гласуване Атанасов не бе подкрепен. Той получи едва 74 гласа "за“, като половината от депутатите на ГЕРБ-СДС го подкрепиха, от ДПС не участваха в гласуването. При прегласуването обаче Атанасов получи и ГЕРБ-СДС и ДПС гласуваха "за“.

От опозицията поискаха все пак да бъдат гласувани и останалите кандидатури, но те не бяха подкрепени. След гласуването Костадин Костадинов разкритикува управляващото мнозинство и заяви, че "любовта на българските псевдодемократи към ДПС е изключително дълбоко вкоренена“. По думите му втората политическа сила е зависима от ДПС.

Тошко Йорданов също бе критичен към ПП-ДБ. Той попита какво е усещането да зависят от подкрепата на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

В отговор на това Атанас Атанасов нарече Йорданов и Костадинов "Троловете на Путин“, показвайки книгата на Йесика Аро.  

"Събитията от нощта на окървавени протест предизвикват много въпроси в българското общество. Най-важният от тях е за политическата и моралната отговорност. Смятаме, че българското общество заслужава има право да получи пълната информация за поръчителите, изпълнителите и съучастниците в този срамен акт“, заяви Атанас Зафиров от БСП.

"На председателски съвет в сряда от ПП-ДБ настояваха да се направи комисия, която да разследва насилието на протеста, който беше преди само няколко дни. От "Възраждане“ казахме, че ще подкрепим тази комисия, но настояваме председателството на една от политическите сили, които са декларирали и са опозиция. Не е нормално управляващите да си направят комисия, която да разследва техния министър.

Тогава от ДПС, в лицето на Делян Пеевски, казаха ясно и точно "ние сме против такава комисия и ако я направите, ще искаме и ще направим комисия, която да разследва натиска и декларацията от страна на министъра на електронното управление пред целия състав на ЦИК и представителите на всички парламентарни групи, че е бил натискан от Кирил Петков и господин Божанов, да приеме и прокара обществена поръчка за 600 млн. лева“, заяви Цончо Ганев от "Възраждане“.

По думите му проекта на решение е трябвало да бъде предложен за разглеждане вчера, но това не се случи, а ПП-ДБ не повдигнаха темата. Според Ганев " е странно“, че днес ГЕРБ-СДС предлагат решението дали да бъде създадена комисията.

"Възраждане“ ще предложат да се създаде временна комисия, която да установи притискан ли е бил министърът на електронното управление и защо му е назначена охрана.

Десислава Атанасова обясни, че ГЕРБ-СДС са подкрепили идеята за създаване на временна комисия, защото по думите й темата е от интерес на цялото гражданско общество. Тя предложи да се създаде общ проект на решение за създаване на Комисията.

"Ние ще подкрепим създаването на извънредна комисия. Що се отнася до събитията от онази вечер, ясно е, че полицията трябва да се справя с всички хора, които не спазват обществения ред. Ясно е, че хора, които рушат частно, общинско и държавно имущество трябва да бъдат арестувани и по етапния ред наказани. Ясно е, че провокаторите, които винаги има, трябва д а бъдат идентифицирани. Това, което се случи в онази вечер, е, че онези хора не бяха идентифицирани в голямата си част. Огромна част от пострадалите бяха мирнопротестиращи, редови граждани и случайнопреминаващи и гости в питейни заведения. Точно това е абсурдно“, заяви Андрей Чорбанов от ИТН.

След това "Възраждане“ обявиха, че няма да подкрепят създаването на комисията, но не защото подкрепят насилието, а заради назначенията им в Министерството на вътрешните работи.

Атанас Атанасов пък и отговори, казвайки, че прави внушение за това кой, кога и как е реагирал.

"Искам да обърна внимание на следния факт, като една от важните причини за създаването на тази комисия. Има нормативни противоречия, които създават ситуация за липса на координация между органите, които имат отношение за опазване на обществения ред и сигурността в страната“.

"В хода на тази комисия тези противоречия трябва да бъдат отстранени. Веднага ви давам пример – съгласно чл. 105, ал. 2 от Конституцията на Република България Министерският съвет осигурява обществения ред и сигурността в страната, в същото време в Закона за местното самоуправление и местната администрация е казано, че кметът на общината отговаря за сигурността и обществения ред на територията на страната. Питаме ние тук, при положение че имаме централизиран орган, който отговаря за сигурността по Конституция, а именно Министерския съвет, респективно МВР, как кметът на съответната община може да осигурява обществен ред и сигурността, при положение че МВР не му е подчинено“, обясни Атанасов.

Още по темата: общо новини по темата: 95
22.02.2024 »
22.02.2024 »
11.01.2024 »
20.12.2023 »
12.12.2023 »
06.12.2023 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: