Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Комисията за защита на потребителите осъди Е.ОН
Автор: Екип Ruse24.bg 10:15 / 10.05.2010Коментари (0)487
© Ruse24.bg
Комисията за защита на потребителите (КЗП) успя да осъди Е.ОН България Мрежи и Е.ОН България Продажби на първа инстанция. Новината беше потвърдена от началника на главна дирекция „Контрол на пазара" в КЗП Емилия Елчинова. Тя посочи, че преди няколко седмици Варненският окръжен съд (ВОС) е отсъдил в полза на комисията по делото, която тя заведе преди повече от година срещу част от клаузите в общите условия на договорите на двете енергийни компании.

От ведомството подеха съдебната битка, след като установиха, че общите условия на договорите са в противоречие със Закона за защита на потребителите и Закона за задълженията и договорите. Проверката, стартирала през 2008 г., след сигнал на потребител, показала, че в общите условия се съдържат 3 неравноправни клаузи. Още през август на Е.ОН били направени препоръки да отстрани спорните текстове. Те обаче отговорили с отказ. Преди да внесат иск, от комисията дадоха възможност на всички клиенти на дружествата, които са преценили, че са понесли имуществени вреди, също да се включат.

Е.ОН България е обжалвала в законоустановения срок пред Варненски апелативен съд решенията, с които са били уважени предявените от Комисията за защита на потребителите искове, съобщиха от прес-службата на компанията. Оттам добавиха още, че не са водени разговори с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за промяна на спорните членове от общите условия на договорите. Такива евентуално можели да се проведат само при влизането в сила на необжалваеми съдебни решения. По принцип от държавния регулатор трябвало да пращат условията на договорите до КЗП за съгласуване, преди окончателното им одобрение. Това обаче не е направено с въпросните текстове, коментираха от КЗП при старта на процеса.

Клиентите на Е.ОН, включили се в колективния иск, отпреди година, също ще могат да заведат индивидуални дела, но след произнасянето и на последната съдебна инстанция.

Според една от постановките на контракта, за да се присъедини към мрежата, клиентът трябва да предостави набор от задължителни документи. В противен случай електроразпределителното дружество си запазва правото да откаже включването му към мрежата. В условията обаче не е изрично упоменато кои точно са документите, изисквани от Е.ОН. Това е в нарушение на Закона за защита на потребителите, защото при тълкуването на условията се създават възможности за различни практики и се затрудняват потенциалните клиенти.

При проверката си защитниците на потребителите открили и две клаузи, които категорично са в противоречие на Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). В договорните условия на Е.ОН е записано, че при неспазването им по вина на дружеството, клиентът има право да дири правата си в срок до 90 дни. Това е нарушение на ЗДД, където е установен давностен срок 5 години за главници и 3 години за лихви.

Източник: в. "Позвънете новини"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: