Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Конгресът на българите възстанови паметника на Ботев в Одеса
Автор: Екип Ruse24.bg 22:53 / 02.07.2020Коментари (0)606
На 2 юли 2020 г. в 19:00 ч. Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" възстанови бюст-паметника на Христо Ботев, който беше откраднат преди няколко дни. Инцидентът с кражбата е станал на 30 юни 2020 година рано сутрин, при който двама граждани са успели да вземат бронзовия бюст заедно с гранитната плоча, на която е надписа на паметника. Сигнал за извършеното деяние е подаден от неравнодушни граждани, които са станали свидетели на този противозаконен акт.  Полицията в момента е задържала един от извършителите, а втория съучастник се издирва. В Приморския отдел на полицията в гр. Одеса е заведено дело и предстоят съдебни разбирателства по случая.

Паметникът на Христо Ботев в Одеса се намира в Прохоровския сквер. Той е издигнат през м. ноември  2009 година по инициатива и за сметка на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна". В проектирането и създаването на паметника са участвали гражданите на Одеса – скулптора Таисия Сулдина и архитекта Владимир Глазирин.

Ръководството на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна":

"Паметникът на гениалния поет и непоколебимия борец за свободата на България е израз на почит към великото дело на Ботев от страна на българите в Украйна. Всяка година нашата общност се събира тук, в Прохоровския сквер за да изразим признателност за ролята му в нашата история. Христо Ботев също така е част от историята на културното и историческо разнообразие на град Одеса. Той учи във Втора гимназия, след което работи като учител в Задунаевка и Измаил.

Ние остро осъждаме посегателството върху паметника на Ботев и се надяваме извършителите да понесат съответните наказания според украинското законодателство. Радваме се, че има неравнодушни хора, които са сигнализирали за случая. Изразяваме искрена признателност на одеската полиция за бързата реакция и връщането на паметника.  Благодарим на Посолството на Република България в Украйна и на Генералното Консулството на Република България в Украйна за съдействие в тази ситуация и тясното сътрудничество с нас. Също така сме благодарни на представителите на Български младежки клуб "Актив" и други родолюбиви българи, които се включиха в процеса на връщане и възстановяване на






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: