Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Контраадмирал Михайлов: Работата по откриването на "черната кутия" на МИГ-29 е плод на колективни усилия!
Автор: Пламена Николова 23:03 / 24.06.2021Коментари (0)870
© Varna24.bg
"Искам да обявя края на издирвателната операция за откриване на т.нар. черна кутия на катастрофиралия самолет МиГ-29, която завърши успешно с откриването и издигането й на повърхността. Заслугата за това е на целия екип, който работеше за локализиране на мястото в щаба на ВМС“. Това заяви на брифинг командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, предаде репортер на Varna24.bg.

Както медията ни по-рано днес съобщи, "черната кутия“ на падналия изтребител бе открита около 10.20 часа да тази сутрин на 70 метра дълбочина.

Стана ясно, че черната кутия е прибрана и промита със сладка вода, записът ще бъде разчетен в авиобаза "Граф Игнатиево“, където съоръжението бе изпратено със самолет от аеропорт Варна.

"Оказаха ни неоценима помощ в изваждането. Без специалното оборудване и умения тази операция щеше да продължи много по-дълго. Дълбочина 70 м с други способи е много трудно да се намери каквото и да е. Искам да напомня, че първоначалният район на операцията за издирване на останките беше с площ 80 кв. км. В хода бяха събирани допълнителни сведения. Бяхме прекъсвани два пъти от неподходящи хидрометеорологични условия за проучванията и изследването на морското дъно. В крайна сметка районът беше локализиран до по-малки размери – около 2 на 2 мили. Работата е съвместна и е плод на колективни усилия.

Кутията е прибрана, промита е със сладка вода и се съхранява в сладка вода, така че да се запазят нейните данни, ако е нарушена нейната херметичност. Оттук нататък специалистите от звеното за разследване разполагат с необходимата апаратура, опит и познания и ще анализират цялата информация, която се съхранява в кутията. Надяваме се информацията да може да бъде извлечена и да де повече яснота за причините за инцидента и за последните секунди на летеца. Черната кутия ще бъде транспортирана със самолет на ВВС до авиобаза в "Граф Игнатиево“, където записът ще бъде разчетен", обясни днес контраазмирал Михайлов. 

 

Ето какво сподели и капитан ІІІ ранг Мирослав Добрев, командир на минен ловец "Цибър", корабът с който бе извършена операцията на ВМС:

 

"Районът, в който открихме черната кутия на падналия МиГ -29, е обследван и преди. През нощта на 23 юни извършихме преход до района на падналия МиГ-29, където бяхме открили неговите останки. Извършихме подготовка, повторно обследване на района. В 07.45 ч. бяхме завършили подготовката си. Бяхме подготвили подводните телеуправляеми апарати. Бяхме обследвали района със сонар. След това започнахме да обследваме с подводните телеуправляеми апарати. В 10.20 черната кутия беше открита. 20 мин. работихме с подводния телеуправляем апарат на фирма "Хидроремонт“ за извличането и пренасянето на кутия на борда на минен ловец "Цибър“. Към 10.40 ч. кутията беше на борда. Намерихме кутията на дълбочина 70 м.“, обясни капитан Добрев.

По думите му черната кутия е намерена цяла на външен вид е цяла.

"Не мога да се наема да кажа за състоянието ѝ, освен на външен вид. Специалистите ще кажат по-подробно дали ще могат да извлекат информация от нея. Районът, в който я намерихме, беше обследван, бяха открити множество останки. Наложи се с подводният телеуправляем апарат да обследваме всички намерени останки, за да открием самата кутия сред множеството части. Тя беше при други части от самолета“, поясни той.

"Кутията е извадена със специално подготвен манипулатор, който я захвана. Операцията по изваждане на черната кутия, която всъщност е оранжева, продължила около час. Преди районът беше обследван на части. Районът е голям, това беше предизвикателството“, поясни Йордан Чернаев от фирма "Хидроремонт“.

Повече вижте във видеото!


Още по темата: общо новини по темата: 90
11.03.2024 »
09.11.2022 »
08.11.2022 »
08.11.2022 »
08.11.2022 »
07.11.2022 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: