Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Корнелия Нинова: Искаме да оставим България стабилна
Автор: Екип Ruse24.bg 11:04 / 24.07.2022Коментари (0)687
©
"Дали отиваме на избори ще решат органите на Българската социалистическа партия. В понеделник свикваме Изпълнително бюро, във вторник Национален съвет и коалиционните ни партньори от коалиция “БСП за България“. Ще обсъдим, ще решим и ще обявим кога ще връщаме и какво ще правим.“ Това заяви вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова в ефира на Nova News.

В предаването “Офанзива“ тя обясни, че записът на срещата на ДБ е само повод ИТН да напуснат преговорите, но причината е по-дълбока. "Започвам да мисля, че "Има такъв народ“ въобще не са имали намерение да участват в съставянето на това правителство. И намериха повода, Христо Иванов им го даде“, посочи Нинова.

Лидерът на левицата смята, че всеки в парламентарната си група и партията си може да говори каквото и както реши. "Виждам, че ГЕРБ, ДПС, “Възраждане“, от вчера с изявлението, направиха истерия, която е несъразмерна с това, което се говори вътре. Чували сме далеч по-страшни разговори на Бойко Борисов. И за Мишо-бирата и определенията за Цвета Караянчева и “Ти си го избра този прокурор“ – това са страшни разговори, защото показват истинско задкулисие. Така че ГЕРБ и ДПС да бъдат морален ментор в този момент, е абсолютно неподходящо“, заяви вицепремиерът.

От друга страна Нинова посочи, че от тези разговори, които се чуват, трябва да се направят някои изводи: "Ние подходихме принципно, правилно и нормално. Така се прави в политиката – първо поставяш програмата, първо говориш с колегите “Искате ли да увеличим прага на малките фирми на 100 хиляди за ДДС?“, “Искате ли да има безплатни лекарства за деца, безплатни учебници?“, “Ще преизчислим ли пенсиите от 1 октомври?“. Това беше нещо, което ни липсваше в първия мандат и всичко го отчетохме като грешка – нямахме конкретна програма. И “БСП за България“ се отнесохме много сериозно за поправянето на тази грешка и казахме, че сядаме първо за това. След това ще говорим за министри и постове. От разговора разбирам, че докато ние сме подхождали така, на много от колегите в главите са се въртели вече постове. Това не беше обсъждано по време на разговорите ни. Правя си извода, че нашия сериозен и принципен подход не е бил достатъчен“, смята лидерът на БСП и допълни, че името на Асен Василев е обсъждано за премиер и всички партии са били съгласни.

По думите на Корнелия Нинова има значение кой получава мандата, но по-важно е дали този, който го получава, е достатъчно отговорен, мъдър и диалогичен, за да събере несъбираемото. "И мисля, че ние успяхме. В петък за първи път, след много усилия, седнаха на една маса “Продължаваме промяната“ и “Има такъв народ“. Ние показахме, че сме партията, която може да води диалог с всички“, посочи тя.

"Мисля, че предварително е имало замисъл този мандат да не се състои и “Има такъв народ“ имитираха, и че има нещо, което ускори тези процеси – приемането на антикорупционния закон и излъчването на Бойко Рашков за КПКОНПИ“, заяви Корнелия Нинова и продължи: "От яростта, политическото озверяване и агресията на ГЕРБ и ДПС се вижда, че това е истински страх да не се случи. Мисля, че се уплашиха и решиха отново да дръпнат “Има такъв народ“ за пореден път. Не сме обсъждали да изчезне името на Бойко Рашков в програмата. Във формата, одобрен от трите партии, неговото име присъстваше. Дадохме програмата за корекции и предложения на ИТН и от това, което те върнаха, името му отсъстваше. Притеснява ни, че не се събра воля и брой депутати, които честно и смело да кажат, че се борим срещу корупцията и кражбите с този закон и председател“, коментира вицепремиерът. Нинова уточни, че никой от партньорите не е поставял въпроса ИТН да нямат министри в един бъдещ кабинет.

По думите ѝ решението на Слави Трифонов е безпочвено и без аргументи. "Едва ли този разговор може да е аргумент за оттегляне от преговори, на които си отговорил на два съществени въпроса – “Искате ли да правим правителство, да искаме“, Одобрявате ли тази програма, да, започваме да работим по нея и ви даваме предложения.“ И след като по тези две неща си се съгласил, изведнъж да използваш разговора в ДБ за повод да се оттеглиш, не го разбирам като нещо сериозно. Друга е причината“, заяви Нинова, като отново уточни, че става въпрос за уплах от работата на КПКОНПИ и председател Бойко Рашков.

Нинова обясни, че винаги се е отнасяла коректно към партньорите си, и когато е получила третия мандат, се е обадила на Слави  Трифонов, но той не постъпил по същия начин. "Това е политическата действителност, но ние ще останем докрай коректни, достойни, мъдри, разумни и диалогични. Христо Иванов се обади с нещо като извинение, чуваме се и с Кирил Петков и Асен Василев. Казала съм им, че първо си свиквам органите на партията, ще се произнесе партията като мандатоносител. Единственият аргумент, с който ще се съобразяваме, е Конституцията и решението на колективните органи на БСП. След това ще им кажа какво ще стане“, категоричен е лидерът на левицата.

Нинова определи днешния коментар на президента по отношение на срока на третия мандат като дипломатичен. "Конституцията на третия мандат не дава срокове. Но по този повод, дали да държим или да връщаме мандата, също се чуха доста истерични крясъци. ДПС си служат със заплахи, Карадайъ заговори за кръв от трибуната на парламента – това е политическо озверяване. ГЕРБ веднага се втурнаха, “Възраждане“ и те. Очевидно това е новата опорка за атака срещу “БСП за България“, смята Корнелия Нинова.

Тя припомни, най-вече на ГЕРБ, ДПС и президента, какво се случи август и септември миналата година: "Имаме абсолютно идентична ситуация – третият мандат в БСП, отказ тогава на ИТН и ДБ да го подкрепят, очевидно е обречен. Обаче призив отвсякъде “дръжте мандата, за да приемем законите за ДДС, акцизи, Държавно обществено осигуряване, пенсии, здравна каса, актуализация на бюджета“, отвсякъде призиви.  Държахме го 11 дни – никой тогава не се сети, че има Конституция и тълкувателно решение на Конституционния съд. Президента Радев тогава каза: “Не може по този безотговорен начин да се отнасяме към българските граждани. Не може да оставим хората в наближаващата пандемична криза без финансова и социална подкрепа за бизнеса, здравеопазването, за медиците на първа линия“. Всички тогава ни молеха да го държим и никой не се сети, че същата Конституция действа. Сега е обратното – същият мандатоносител, същата Конституция, въпросът е защо е тази разлика от едни и същи фигури.“ Нинова обясни, че разликата е в последните 7 месеца: "Разбраха, че това правителство няма да има прошка за кражби, задкулисие, корупция, схеми, олигарси.“

"Единствено БСП ще реши колко време ще държи мандата“, категоричен е лидерът на левицата и допълни: "ГЕРБ и ДПС да престанат да се месят, да заплашват, и да дават съвети, акъли и настоявания. Свърши времето, в което ГЕРБ и ДПС могат да взимат решения в БСП.“

Според Нинова ключовият въпрос тук е изборът на председател на КЕВР и това е държавен въпрос. "Разговарях с работодателски организации, с всякакви хора. Звънят и казват, че ако оставим КЕВР без председател, няма орган, който да вземе решение за цените. Бизнесът няма яснота на какви цени ще купува и ще продава, ще се спира ли топлата вода в София, на какви цени ще бъде ток, вода, парно, газ, това е колапс. Затова си позволихме да искаме от четирите партии те да предложат решение на въпроса. Искаме да оставим България стабилна и хората да са сигурни какво ги чака зимата. Затова се събрахме и им казахме, че продължаваме преговорите за правителство, но през това време да ни кажат какво ще правят с КЕВР“, поясни вицепремиерът.

Нинова приветства усилията на Кирил Петков да търси алтернативи за газ. "Не знам резултатите от това, но споделям притесненията на българската индустрия, че нямат яснота“, каза още тя.

Вицепремиерът предупреди, че ако няма работещ парламент и редовно правителство, служебният кабинет няма да може да реши много от важните въпроси, като инфлацията, цените, тока, парното, водата. "Ако успеем да направим правителство, някои от тях можем да решим, както с подкрепа за бизнеса, така и с подкрепа за домакинствата. Ако изберем председател за КЕВР, той може да реши за две тарифи – една за по-малко потребление и по-бедни хора и втора за тези с басейните и палатите. Затова е изключително важно какво ще се случи в следващите дни. Ние ще продължим да бъдем отговорни по тези въпроси, това ни е на-важното – цени, инфлация, доходи, бедност и неравенства“, заключи Корнелия Нинова.

Още по темата: общо новини по темата: 556
04.09.2022 »
10.08.2022 »
28.07.2022 »
28.07.2022 »
28.07.2022 »
28.07.2022 »
предишна страница [ 1/93 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: