Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Корнелия Нинова: Ще смекчим неравенствата с конкретни икономически и социални мерки
Автор: Екип Ruse24.bg 16:22 / 14.02.2021Коментари (0)856
©
От няколко години лидерът на БСП Корнелия Нинова изведе като приоритет в своята работа борбата с неравенствата. На срещи с световноизвестният нобелист по икономика Джоузеф Стиглиц двамата обсъждат най-подходящите мерки, които могат да бъдат въведени в България, за да се затвори ножицата между бедни и богати и да има устойчиво икономическо развитие. На една от първите им срещи Нинова му дава програмата на партията, която е преведена специално на английски, за да може той да й даде своите бележки. Част от препоръките му по време на разговорите им са залегнали в днешните конкретни решения, които тя предлага по отношение на тази ключова за всяка развита икономика политика.

"Знаем кои са най-наболелите проблеми на българското общество и знаем как да ги решим. Имаме готовност и можем да ги решим. Ние казваме - единият от най-големите проблеми е бедността и неравенствата. Имаме доказателство само от миналата седмица от доклада на БНБ - по един милионер всеки ден в последните три месеца и в същото време - намалели 483 хил. депозити до хиляда лева в банките. Това означава, че хората с най-малки депозити са си ги изтеглили, защото не могат да оцелеят в кризата, а милионерите са се увеличи. Това означава увеличаващо се неравенство. Това не е партиен проблем, а държавнически и проблем на националната сигурност. Имаме предложения да го решим. Идентифицирахме групите на най-засегнатите - млади семейства с деца и възрастни хора. За младите семейства предлагаме семейно подоходно облагане с намаляване на данъците за родители с деца, които работят и се осигуряват. За възрастните - преизчисляване на всички пенсии. Това означава увеличаване на всички пенсии трайно с 20-30%, а не предизборно с по 50 лв. Предлагаме прогресивно подоходно облагане за физическите лица без промяна в корпоративния данък. Това е справедливо и се прилага в цял свят. През данъчната политика могат да се смекчават неравенствата", обясни Нинова вижданията си по БНТ.

Джоузеф Стиглиц e икономист, автор и професор в Колумбийския университет. Носител е на нобелова награда за 2001. Бивш старши вицепрезидент и главен икономист на Световната банка. Най-известният съвременен икономист с леви убеждения и с критични виждания за глобализацията и "фундаменталистите на свободния пазар“.  На български има няколко издадени книги. Най-известната от които е "Цената на неравенството – как днешното разделено общество застраша бъдещето ни“, подарена лично на Нинова.

Още по темата: общо новини по темата: 2611
11.10.2022 »
08.06.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/436 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: