Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Костадин Коджабашев, МвНР: Присъединяването на България към Шенген остава основен приоритет
Автор: Екип Ruse24.bg 11:56 / 01.12.2022Коментари (0)451
© Фокус
Присъединяването на България към Шенген до края на тази година остава основен приоритет. Страната ни е доказала, че е надежден партньор, готов да води диалог с всички държави-членки за приемането ни в Шенгенското пространство.Това каза заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев на редовния брифинг пред журналисти в МвнР, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Продължаваме да работим усилено по всички фронтове за постигане на решение, което да се отнася за България, Румъния и Хърватско. Нарочна комисия констатира, че липсват проблеми по отношение прилагане на условията на шенгенското законодателство и констатират, че държавата ни е готова. На 16 ноември се проведе допълнителна мисия в София и в генералното ни консулство в Истанбул. След оценка, екипът от експерти на ЕК потвърди, че България отговаря на условията на шенгенското законодателство. На 16 ноември ЕК призова Съвета на Европейския съюз да вземе решение за присъединяване към Шенген. България и Румъния не само изпълняват изискванията, но и значително са засили цялостното законодателство във всичките му измерения. Продължаваме и дипломатическите усилия за постигане на положително решение. ЕК също напълно ни подкрепя в този процес. Имаме положителни новини от Швеция, след като Шведската социалдемократическа партия подкрепи официално присъединяването на България и Румъния към Шенген. Водим диалог с Нидерландия на най-високо политическо ниво“, обясни дипломатът.

"Втората тема, която искам да засегна е среща на министрите на външните работи на страните членки на НАТО в Букурещ. Основният фокус на срещата бе върху военната агресия на Русия в Украйна. Министър Милков е потвърдил силната подкрепа на България за Украйна, а също и предоставянето на военна помощ. Министрите на външните работи са направили съвместно заявление, в което е подкрепена готовността за съдействие на Украйна.

Обсъдени са били и предизвикателствата, произтичащи от Китай. Посочено е било, че НАТО не разглежда Китай като противник. Външните министри са обсъдили общите заплахи пред сигурността, Черно море и Западните Балкани“, заяви Коджабашев.

Следващата тема, на която обърна внимание заместник-министърът касае ОССЕ под председателството на Полша. "Отново основна тема на срещата ще бъде агресията на Русия в Украйна. В рамките на заседанието министрите ще обсъдят кризите в ОССЕ, перспективите за възстановяване на доверието между страните членки“, обясни Коджабашев.

"Относно природното бедствие на италианския остров Иския – по информация на нашето посолство в Рим вследствие на свлачище на остров Иския 7 души са загинали, 13 ранени, 5 в неизвестност. Една от жертвите е българска гражданка, която притежава италианско гражданство Николинка Ганчева Благоева. Италианската страна е оказала пълно съдействие за транспортиране на тялото на българската гражданка. В района е обявено извънредно положение, продължават дейностите по издирване на хората“, допълни дипломатът.

Последната тема, която засегна заместник-министърът е Република Северна Македония. "На 25 ноември тази година официално беше открита новата сграда на Българския културно-информационен център в Скопие, участваха министрите на културата, народни представители, дипломати и общественици от двете държави. В новите помещения беше представена изложбата "Заедно две“. В Скопие се проведе и 22-то заседание на съвместната историческа комисия“, в заключение каза Коджабашев.

Още по темата: общо новини по темата: 440
27.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
22.03.2024 »
21.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: