Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Костадин Костадинов: Имаме съмнение, че парите от таваните ще отиват за неземеделски дейности
Автор: Екип на Ruse24.bg 15:42 / 13.07.2021Коментари (0)282
©
Трябва да се направи анализ относно таваните. И то такъв на базата на хубави сметки, защото всичко друго е приказки от 1001 нощи. Към момента имаме съмнения, че средствата от таваните ще отидат в Министерство на екологията за агроекологични дейности на неземеделски производители. Това коментира Костадин Костадинов - председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), по време на уебинар на Агри.БГ.

Готови ли сте? Стартират теренните проверки

“Ние имахме три анализа за Общата селскостопанска политика (ОСП). Първият от тях беше едно нищо, на което стъпваме и правим планиране за следващите 5 години. Анализ, пълен с невярна информация и в крайна сметка ние планираме на базата на грешна информация. Надявам се сега да се седне и да се смята по реални цифри, защото всичко друго впоследствие ще ни изиграе една много лоша шега, всъщност то вече се случва”, категоричен е Костадинов.

По думите му трябва да се видят реалните производители. Другото важно, за което НАЗ ще настоява са незабавни и задължителни критерии за представителност на браншовите организации. 

Таванът за плащанията остава актуална тема и в момента. Позицията на НАЗ е да няма таван на плащанията.

“Ние смятаме, че всяка страна сама трябва да определи дали да има или не тавани, като ние настояваме да няма таван на плащанията. Освен това ако има, искаме да знаем къде ще отидат парите от таваните. 

Пределно ясно е, че те няма да отидат при малките, тъй като те са осигурени със задължителното преразпределително плащане от 10%. Досега то беше 7,5%. С тези 10% по условие и регламент, преразпределителното плащане не може да бъде по-високо от СЕПП. Но нека говорим с цифри - ако имаме 20 лв. СЕПП, преразпределителното плащане не може да бъде повече от 20 лв. Това е подпомагането по европейски регламент, което може да отиде към малките. Други варианти няма. 

Средствата от таваните ще отидат в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за обезпечаване на необезпечени интервенции и мерки. Имаме съмнение точно в каква посока вървят, като това е лично мое мнение. Съмненията са, че средствата ще отидат в Министерство на екологията за агроекологични дейности на неземеделски производители”, обясни Костадинов.

Председателят на НАЗ засегна и темата за социалната условност, която Агри.БГ ще дискутира по-обстойно в рамките на уебинар.

“Социалната условност беше приета. Само НАЗ беше против нея. Всички други вдигнаха ръцете и се радваха. Много е лошо да се радваш на нещо, а да нямаш идея за какво се гласува. 

Според нас трябва да има диалог на национално ниво. Трябва да се осмисли кои приоритети от тази условност ще се впишат за изпълнение, защото спазване на националните закони е много общо понятие. Трябва да се определят кои и докъде е границата, защото заради непопълнен дневник за светване на крушка в офиса и наложен акт за това, и ни санкционират”, заключи Костадинов.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Лято 2024
Бюджет 2024
България в еврозоната
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: