Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Коварен вирус се шири у нас
Автор: Екип Ruse24.bg 11:54 / 04.10.2019Коментари (0)612
© bTV
Срещу пикорнавирусите: миене на ръцете и кърпички с хлорхексидин. Вирусни взривове с хрема, кихане, възпалено гърло, главоболие, умора в момента не се дължат на грип. Имаше такива подозрения от колеги инфекционисти, но изследвахме проби и не доказахме грипен вирус, съобщи пред "24 часа" микробиологът проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Подсмърчането и гърлоболът на големи групи от хора в София, Пловдив, Стара Загора, а вероятно и в други големи градове, се дължи на риновируси, които причиняват остри респираторни инфекции. Източник на заразата е болният човек.

Патогените са от вида пикорнавируси. Силно заразни са и се разпространяват с “мръсните" ръце. След контакт с вируса, пипайки се по очите и носа, човек буквално hr доставя в лигавиците. От този момент до изявата на симптомите минават не повече от 2-4 дни. Вирусът се умножава в цитоплазмата на заразените клетки и причинява дискомфорта в носа и гърлото.

Инфекцията се развива бързо и в ежедневието се определя като настинка или простуда, но не се дължи на студ, а на вируси. Характерни са за късното лято и преходния сезон към зимата. Пикорнавирусите са наречени така заради малките си параметри и вида - от pico и РНК. За тях се знае, че са голямо семейство, но с мегадребни размери. Щателното миене на ръцете, използване на мокри хигиенни кърпички и избягването на контакт с хора с признаци на хрема и настика намаляват риска от заболяване.

Важно предупреждение е, че причинителите на тези инфекции, които протичат грипоподобно, “не се боят" от хигиенни средства на алкохолна основа. Подобна защита работи по време на грипните епидемии. РНК-ови вируси, които нямат обвивка, са резистентни към спиртните дезинфектанти Може и се препоръчва обаче да се използват мокри кърпички, които съдържат хлорхексидин в състава си, обясни проф. Кантарджиев. От семейството на пикорнавирусите е и причинителят на детския паралич.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: