Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
–усе
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
 рай на не€снотите! јдвокати от ѕловдив посочиха кои обекти могат да работ€т, къде не е забранено да се разхождаме и всички изключени€!
јвтор: ≈кип Ruse24.bg 12:05 / 01.04.2020 оментари (25)884
© Ruse24.bg
јдвокатски съвет ѕловдив получи н€кои запитвани€ във връзка с многобройните заповеди на министерството на здравеопазването от 13 март насам. ѕредостав€ме на ¬ашето внимание н€кои раз€снени€, които направи адвокат Ўаркова по възлагане на јдвокатски съвет ѕловдив:

"—ъс заповедите на ћинистерството на здравеопазването се въвеждат определени забрани и правила, които тр€бва да се спазват. «а периода от 13.03.2020 г. досега са издадени близо 30 заповеди, които регламентират функционирането на обекти с обществено предназначение, лечебни заведени€, достъпа до открити и закрита спортни и други съоръжени€.

¬ажно е да се посочи, че по отношение на всички заповеди е допуснато предварително изпълнение, което означава, че дори да бъде обжалвана н€ко€ от тези заповеди от заинтересовани лица, това н€ма да спре т€хното действие, освен ако изрично не се поиска спиране от съда.

Ќакратко ограничени€та и забраните са следните:ѕреустановени са посещени€та в увеселителни и игрални зали; казина, —ѕј Ц центрове, дискотеки, питейни заведени€, ресторанти, кафе Ц сладкарници, заведени€ за бързо обслужване.

»зключени€: ¬ търговските центрове тип ћќЋ могат да работ€т банки, застрахователи офиси, аптеки и дрогерии;

–есторантите могат да достав€т храна за вкъщи при спазване на всички противоепидемични правила;

¬сички останали, неупоменати обекти продължават работата си, като например козметичните салони, магазини за строителни стоки, за техника за дома и т.н.ѕреустанов€ва се дейността на училищата, детските градини, детските €сли, университети, занимални и други обучителни организации;ѕреустанов€ва се вс€каква форма на групова дейност и работа с деца, независимо от правно организационната й форма Ц например спортни тренировки, състезани€ и други.«абранени са вс€какви масови меропри€ти€ (кина, театри, концерти, конгреси, фитнес - зали и други).ѕреустанов€ват се женски консултации, планови имунизации, профилактични прегледи, планови операции, трансплантаци€ на органи, тъкани и клетки.ѕрепоръчва се работодателите да организират трудовата дейност чрез дистанционна работа на служителите.¬ обектите за обществено предназначение, които продължават да работ€т и предостав€т услуги на гражданите, не следва да допускат събиране на повече от две лица над 60 г. в помещени€та и прилежащите площи на открито, като следва да осигур€т дистанци€ от 1-1.5 м. между т€х.√ражданите н€мат право да посещават: паркове, градски градини, спортни площадки, детски площадки и съоръжени€ на закрито и открито;Ћица под 60 г. н€мат право да посещават хранителни магазини и аптеки в часови€ диапазон между 8.30 и 10.30 часа.

ѕреминаване през  ѕѕ:

—ъздават се  ѕѕ на изходите и входовете на областните центрове, като пропускат само:Ћица, които работ€т в дадено населено м€сто;Ћица, които имат здравословни причини или негови близки имат такива причини и това налага преминаването;«авръщане на посто€нен, насто€щ или адрес, на който пътуващи€т временно пребивава;Ќеобходимост от полагане на грижи за роднини, когато пътуващи€т и нуждаещите се роднини живе€т на различни места;Ќеобходимост от снабд€ване с хранителни стоки или лекарства, когато в населеното м€сто н€ма аптека/хранителен магазин;

“ези обсто€телства се удостовер€ват с деклараци€ Ц образец, ко€то може да бъде изтеглена от сайта на ћ¬–, както и със следните документи, според конкретни€ случай: служебна бележка от работодател; лична карта; удостоверение за насто€щ адрес; медицински документ и други.

Ќ€кои от използваните изрази в заповедите на ћ« са не€сни и се тълкуват по различен начин. Ќапример, не става €сно дали забраната за прием и планови операции обхваща предсто€щи операции на онкоболни пациенти и други. Ќе е €сно и какво се има предвид под "съоръжени€ на открито и закритоУ.

¬ случаите, когато се използва изразът "обекти с обществено предназначениеУ, обръщаме внимание, че дефиници€та се съдържа в «акона за здравето, пар. 1, т. 9 и включва (избро€ването е неизчерпателно): автогари, метростанции, ресторанти, хотели, обекти от далекосъобщителната мрежа, лечебни и здравни заведени€ и други.

√ражданите могат да продължават да посещават различни обекти, неупоменати в заповедите при спазване на горните правила. Ќапример, не е забранено движението по улици и тротоари, с изключение на велоалеите. Ќе е забранена разходката извън природните паркове, например по планински пътеки, но от друга страна това не е основание за пропускане през  ѕѕ.

Ќ€ма забрана за пазаруване от магазини за животни, открити пазари с хранителни стоки и други. Ќ€ма забрана за движение по пътищата с автомобил, колело или мотор. Ќ€ма забрана и за събирани€ у дома, но предвид препоръките, които са дадени от специалистите за спазване на дистанци€ от поне 2 метра и ограничаване на социалните контакти, не препоръчваме това да се прави.

«а нарушаване на въведените правила на физическите лица може да се наложи глоба в размер на 5000 лева, ако де€нието не съставл€ва престъпление, а на юридическите лица Ц 15†000 лева. √лобите се налагат с наказателни постановлени€, като сроковете за обжалването им не текат за периода на действие на извънредното положение, т.е същите могат да бъдат обжалвани след изтичане на извънредното положение и ще вл€зат в сила, ако не бъдат обжалвани в 7 дневен срок, считано от кра€ на извънредното положение или ако бъдат обжалвани и потвърдени от съда. ƒо тогава наложените глоби не са изискуеми и може да не се заплащат".
ќще по темата: общо новини по темата: 3725
27.09.2020 »
27.09.2020 »
26.09.2020 »
26.09.2020 »
26.09.2020 »
26.09.2020 »
предишна страница [ 1/621 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
ƒо тук нищо не се разбира.ћоже да се разхождате по тротоари но не по тепета и по ћарица. ъде тогава по бул. и улици без главната .ƒќ 60 √ могат да се събират така ли.ѕишете си закончета за изиоти но на хората им писна.
0
 
 
»майте предвид следното: јдвокатите н€ма да ви плат€т глобата и освен това глобата първо се плаща, после се обжалва! јко пикът е в кра€ на април, веро€тно ще има и втори през май, защото по празниците ще се заврете един в друг масово!
+1
 
 
“ова раз€снение до ко€ институци€ достигна?ћоже би до –«»???
-2
 
 
—прете да подкокоросвате хората! ƒа си стоим в къщи и всичко да мине по-бързо! ўе има време за разходки, събирани€ и празненства! Tomorrow never dies!
+3
 
 
цитат:
не е забранено движението по улици и тротоари, с изключение на велоалеите
цитат:
Ќ€ма забрана за движение по пътищата с автомобил, колело или мотор.
«начи не е забранено да се кара велосипед, но са затворени велоалеите.. Ќе е зле след епидеми€та н€кой хора от общината да се прегледат при психиатър..
+5
 
 
Ќе б€ха компютри, а компоти! ‘ризьорските салони (повечето от които са и козметични + маникюристки) имат право да работ€т, но козметичките и маникюристките в т€х н€мат! Ћогиката е, че фризьорките работ€т основно зад клиента и на около ръка разсто€ние, докато козметичките и маникюристките имат пр€к контакт с клиентите си. “и€ "адвокати" май по-добре да си гледат адвокатството, което им е в компетенци€та, че с това "посочване" най-много да си докарат непри€тности. » не, че нещо, ама н€маме ли си ќбщински управител и кмет да ни казват в прав текст такива неща??? »ли май и те не зна€т?
-1
 
 
» дори да има забрана за посещение у дома,как ще го установите,ако ги н€ма снимащите лакеи?»ма съседи с големи юмруци и това н€ма как да се установи и да искате.
+3
 
 
ѕоне 10 пъти казаха, че козметичните салони Ќяћј“ ѕ–ј¬ќ да работ€т. “ез адвокатчета къде са спали до сега, и ако н€ко€ мадама реши да си отвори салона, те ли ще и плат€т глобата?
-1
 
 
щом козметичните салони ще работ€т народа ще си отдъхне рЯ§Ш
на 01.04.2020 г.
-3
 
 
Ќапример, не е забранено движението по улици и тротоари, с изключение на велоалеите. „е то осътанаха ли тротоари, които не са бо€дисани като вело алеи още?
 оментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« —ептември 2020 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
јктуални теми
√рипна епидеми€ обхвана страната
“¬ и шоу сезон 2020/2021 г.
ѕребро€ване на населението 2021 година
ѕарламентарни избори 2021 г.
’ороскоп за ден€
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в –усе и региона.
e-mail:
јнкета
ўе почивате ли идната зима?
ƒа, в Ѕългари€
ƒа, в чужбина
Ќе
Ќе съм решил/а още

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
ѕравила
–усенци във facebook
RSS за новините
©2008 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Ruse24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Ruse24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: