Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Красимир Вълчев: За съжаление финансовият министър се заинати
Автор: Екип Ruse24.bg 14:15 / 31.01.2022Коментари (0)761
©
"Казахме на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, че най-важното му краткосрочно предизвикателство е да спаси бизнеса и бюджетните организации, силно засегнати от високите цени на електрическата енергия. Проведохме срещи с работодателски организации, директори на болници, училища, детски градини, културни и социални институти и кметове на общини. Ситуацията е кризисна и те не могат да се справят с високите цени без адекватни компенсации от държавата.“ Това заяви пред журналисти в Стара Загора народният представител от ГЕРБ Красимир Вълчев. В пресконференцията участваха също и депутатите Маноил Манев и Илиана Жекова.

В пъти са увеличени сметките за ток за декември 2021 г., спрямо същия месец на предходната година. Това е ръст, който нито един бюджет не може да поеме. Ситуацията е кризисна и изисква компенсиране, колкото и непазарна да е тази мярка – подчерта Красимир Вълчев

"За съжаление финансовият министър се заинати. Вероятно компенсацията ще бъде едва до 35%, което е крайно недостатъчно“ - категоричен е народният представител. Той припомни, че парламентарната група на ГЕРБ – СДС предлага бюджетните организации да получат компенсация от 100%, защото не могат да увеличат приходите си.

"Сега разбираме, че служебният министър на културата е подписал увеличение на заплатите с 35% от 1 януари, без да има средства за това. Имаме достатъчно основания да се съмняваме, че всичко се прави, за да се компрометират и сменят редица ръководители на бюджетни организации, защото са поставени в абсурдна ситуация“ – категоричен е Красимир Вълчев.

Сметките на общините за ел. енергия са увеличени над три пъти. Местните бюджети не могат да бъдат приети докато не стане факт държавният бюджет. Компенсации за общините обаче няма заложени в неговия проект. Народният представител определи всичко това като комбинация от самонадеяност и некадърност, която води до влошена икономическа активност. На фона на затворени предприятия и драстично намалени чуждестранни инвестиции управляващите залагат растеж от 4,8%. По думите му, дефицитът за първи път ще бъде по-голям от разходите за COVID.

Красимир Вълчев добави, че чрез бюджета за 2022 г. няма как през първите три месеца на годината да има компенсации. От проекта на бюджета става ясно, че за този период няма увеличение на стандартите за делегираните дейности. Минимално увеличение е заложено от април, но то няма да може да покрие разходите за електрическа енергия. Инфлацията ще бъде двуцифрена. Заплатите на учителите ще се увеличат с около 12%, но те няма да усетят това, защото средствата ще компенсират инфлацията. За всички останали, заети в публичния сектор, ще има реално намаление на доходите.

"Бизнесът също изнемогва и заради високите цени на тока не може да увеличи заплатите на служителите си. Ако Асен Василев не се беше заинатил и още през лятото беше предвидил компенсации, днес щяхме да имаме по-малка инфлация. Причината за нейното увеличение е, че цените на енергоносителите се калкулират в крайните цени на всички стоки“ – посочи Красимир Вълчев.

На практика бюджетът събира с едната ръка повече средства, но другата не дава. Заради по-високите цени на тока в бюджета са събрани 900 млн. лева повече, пари за компенсации има, но правителството предпочита да отчете по-висока събираемост. Истината е, че няма по-висока събираемост, а по-висока инфлация – добави Вълчев.

От проекта на държавния бюджет става ясно, че ще има пари за капиталови разходи, но политика по доходи няма да има. "Иначе го определят като бюджет за хората. Знаем ги тези хора - това са кумовете, кумицата, приятелите, съдружниците във фондацията, министърът на социализма и т.н. За тях ще има повече средства“ – каза Красимир Вълчев. Той подчерта, че капиталовите разходи са важни, но не трябва да бъдат за сметка на бъдещите поколения. Народният представител коментира още, че след 24-годишен период с водена политика на финансова стабилност, влизаме в период на бюджетна разюзданост и увеличаваща се инфлация, която ще продължи по-дълго от очакваното.

Маноил Манев постави въпроса в каква ситуация ще изпаднат битовите потребители след като отпадне мораториумът върху цената на тока. Той изрази съмнение, че компенсациите, обещани в този им вид, няма да се случат. Народният представител призова управляващите да вземат спешни мерки, а не само да анализират.

Илиана Жекова заяви, че от ГЕРБ предлагат решения, но няма чуваемост от страна на управляващите. "По-големият проблем е каква ще бъде социалната цена, която ще платим всички ние. А тя е увеличение на сметките за ток, занижена покупателна способност, обедняване и спад на стандарта на живот“ – каза Жекова.

Още по темата: общо новини по темата: 189
23.11.2023 »
10.11.2023 »
12.07.2023 »
24.05.2023 »
27.04.2023 »
18.04.2023 »
предишна страница [ 1/32 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: