Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Красимира Буцева разказва за "Съседите" - интерактивна инсталация за оцелелите от политическото насилие на комунистическия режим в България
Автор: Живко Кръстев 15:09 / 12.03.2024Коментари (0)1109
© Фокус
"Съседите“ е мултимедийна и интерактивна инсталация, която те допуска вътре в нея, за да ти покаже премълчаните и избледнели спомени на оцелелите от политическото насилие на комунистическия режим в България. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ визуален артист, изследовател, писател и съавтор на проекта Красимира Буцева.

По думите й инсталацията съдържа над 40 интервюта, като това са едни къси фрагменти от историите на хора, които са били изпратени в лагерите в Белене, в Ловеч от комунистическата власт, които доста често са обикновени, лични истории. Понякога в тях дори не се споменават думите "лагер“ или "затвор“ или политическото им убеждение. "Това са истории, базирани на емоция по някакъв начин, което според нас прави инсталацията достъпна за хора, които може да нямат така историческите познания за този период от време,“ поясни артистът.

"В последните 10 години, работейки по този проект с моите колеги Лилия Топузова и Джулиан Шехирян, доста размишлявахме как да създадем една творба, която да може не просто да накара хората да почувстват историите, да научат нещо повече за тях и за оцелелите, ами също и да станат едни активни носители на паметта: да могат да влезнат в тази инсталация, да седнат на фотьойла, да слушат гласовете и да съпреживеят емоцията,“ разказа тя, защото помнейки миналото, можем да успеем да се опазим от това да направим същите грешки.   

Според артиста инсталацията се опитва не просто да разкажете спомени, но и да създаде едно място за колективно лечение, за колективно разбиране на миналото, място на което ние се сблъскаме с него и го приемаме и намираме начин да продължим повече отколкото място, което да осъжда или място, което дава исторически уроци в детайл. "Ние се надяваме, че е място, в което хората може да се почувстват в безопасност да си спомнят,“ каза тя и сподели, че когато за първи път инсталацията е показана в София през 2022 година всеки ден поне един човек от посетителите ги е търсел, за да разкаже за свой близък, преживял тези лагери. "Ние създадохме едно място, в което хората почваха да си спомнят и се чувстваха комфортно да разкажат на непознати. Това ни накара да се замислим, че може би по погрешка без да искаме сме създали нещо като мемориален музей, не просто място, което разказва ми, а място, в което хората да разказват също.“

Интерактивната инсталация "Съседите“ е българското участие на 60-ото издание на Венецианското биенале, на което Васил Владимиров е куратор на проекта.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Случаят "Даная"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: