Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Кредитен експерт закова всички! Тази година ще е рекордна, вижте защо
Автор: Екип Ruse24.bg 11:17 / 27.09.2022Коментари (0)277
©
Най-честите причини за теглене на кредит през тази година продължават да са покупката на имот или подобрение в съществуващи имоти. Това каза пред "Фокус" кредитният експерт Тихомир Тошев. За българите продължава да е изключително важно да имат собствен имот, да създадат добри условия и стандарт за живота си затова имотите са водеща причина за теглене на кредит през тази година, категоричен бе той.

"Ако погледнем пазара, тази година ще е абсолютно рекордна по отношение на тегленето на ипотечни кредити, изобщо съществуването на ипотечен пазар в България, тя ще е рекордна и по отношение на потребителските кредити, и при фирмените кредити също. Ниските лихви, които са в България в момента все още, макар че трябва за пореден път да предупредим, че краят на ниските лихви идва, но ниските лихви бяха основен стимулатор тази година хората да изтеглят кредит и да се сдобият с имот. Горещият пазар на имоти също предполагаше интереса към него да бъде голям. Галопиращата инфлация, обезценяване на спестяванията също бяха мотиватор в посока кредитна задлъжнялост. Все пак тези ръстове, които споменахте в началото, не се считат за здравословни – твърде много беше интересът и тегленето на кредити тази година, и обикновено след такива години, когато имаме такива рекорди, такива ръстове, идва една спокойна година, каквато очаквам да е следващата", уточни кредитният експерт.

Тихомир Тошев уточни, че повечето хора, решили да си купят имот през тази година, са изтеглили около 140 000 лева. Това е средният размер на кредита за страната.

"Естествено, за София той е по-висок, вече доближава 180 000 лева, тъй като цените на имотите през първото полугодие на тази година нараснаха значително. Затова и исканите кредити са по-високи. Когато говорим за потребителските кредити, средно българинът тегли между 15 и 20 хил. лева като потребителски кредити", каза той.

Най-честите грешки при тегленето на кредит са свързани с това дали ще преценим правилно възможностите си.

"Всички от нас искаме да живеем в хубави жилища, по-големи, по-просторни, в най-хубавите квартали на големите градове, но понякога доходите и спестяванията ни не позволяват това. Така че надценяването, това е и ролята на кредитните консултанти – когато видим, че клиентът надценява възможностите, иска да ги надскочи, така да го приземим малко, да му кажем  какво е реално за него да получи като кредитиране, да не да задлъжнее прекомерно и след това да се окаже след няколко години, че не може да обслужва този кредит, и така желаното жилище да се окаже, че ще трябва да го продаде, или пък не дай си Боже, да се стигне до по-лошия вариант – да спре да плаща, да му бъде взето от съдия изпълнител и продадено. Значи, хората, особено в такъв период, когато имаме галопираща инфлация, очакване за тежка зима, ръст на цените, трябва да сме много внимателни в преценката си какъв кредит можем да изтеглим, дали изобщо сега е моментът да теглим кредит, и ако изтеглим, дългосрочно как ще го обслужваме и как това ще се отрази на семейния ни бюджет, защото всички трябва да се нагласим и да се настроим за по-високи разходи през тази зима".

Лошите кредити в момента са под 3%, което е здравословното ниво за всяка една система и не се очаква да нараснат дори и през зимните месеци, уточни Тихомир Тошев. Когато става въпрос за пари, не трябва да сме емоционални, трябва да сме прагматични, посъветва експертът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: