Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Кредитeн консултант: Лихвите стигнаха дъното в България
Автор: Екип Ruse24.bg 10:37 / 10.08.2021Коментари (0)729
©
Депозитите в страната са вече над 65 млрд. лв. В същото време раздадените ипотечни кредити са под 13 млрд. лв., потребителските също са под 13 млрд. лв. Как се движат лихвите по тях и как ще се отрази ли приемането на еврото?

"Пазарът е много интересен заради големия ръст на депозитите през последните месеци. Заради коронавируса хората се настроиха отново в посока спестяване. Банките се напълниха с пари, ликвидността е много голяма. Търсенето на кредити е голямо, но не чак толкова, колкото ръста на депозитите. Това повишение на лихвите в потребителските кредити не трябва да ни притеснява, тъй като това е просто спиране на летните промоции". Това заяви председателят на Асоциацията на кредитните консултанти у нас Тихомир Тошев в ефира на "България сутрин".

По думите му изтичането на промоционалните оферти води до връщането на старите оферти и лек ръст на лихвите по потребителските кредити. И добави, че при ипотеките се вижда, че те не растат.

"Октомври и ноември месец банките пускат най-добрите промоции. В края на годината ще видим спад на лихвите, - най-вероятно и при потребителските, и при ипотечните. Той ще бъде малък, защото лихвите стигнаха дъното в България", каза още кредитният консултант.

Тошев подчерта, че в края на годината винаги имаме най-силно търсене на кредити, както и че пазарът се променя заради високата ликвидност.

"Банките имат над 65 млрд. събрани и раздадени около 26 млрд. Много пари стоят в банките. Конкуренцията е голяма и ако искате да привлечете част от хората, които желаят да получат кредит в момента, единственият начин е да ги привлечете с по-ниски лихви. Лихвите са достигнали едно дъно, тъй като са много близки до европейските", обясни още кредитният консултант.

Относно това, че много хора теглят ипотечен кредит, той уточни, че главната причина е, че искат да се сдобият с имот.

"Тази година ще е рекордна по отношение на търсенето на ипотечен кредит от съществуването на ипотечния пазар в България. Много хора го правят заради това, че искат да се сдобият с имот. Лихвите, които са в момента, са двигател на пазара на недвижими имоти. Ще имаме най-силната година. Засега от началото на годината виждаме само рекорди по отпускане на ипотечни кредити в България", каза още Тошев пред Bulgaria ON AIR.

Кредитният консултант обясни, че все още водещата причина за покупка на жилище в България е за живеене в него. И добави, че около 70% от покупките са с такава цел, а около 20% от сделките са с цел инвестиция.

А относно това дали всичко ще поскъпне с въвеждане на еврото у нас, Тошев посочи, че това няма как да се случи.

"Няма да поскъпне всичко. Най-вероятно цените на част от хранителните продукти ще се вдигнат леко. Във всички страни, в които това се е случило, се вижда че от 6 до 9 месеца, цените се връщат", категоричен е събеседникът.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: